Gemeente vonk

Wintercheck 2019: ben jij strateeg, bruggenbouwer of coördinator?

Tijdens de Wintercheck 2019 lichtte Eric Goubin zijn onderzoek naar de werking en organisatie van communicatie in bedrijven en overheden toe. Anton Vanoverbeke (student communicatiemanagement Howest) deelt zijn belangrijkste inzichten.

Eric Goubin is hoofdlector en onderzoeker van de Thomas More Hogeschool in Mechelen, en is hij een van de gezichten achter de vzw KORTOM. Hij is dus een man met veel expertise in de communicatiewereld, en je zag al snel dat hij goed wist waar hij naartoe wou.

6 rollen

In dat uurtje heeft hij heel wat kennis op ons afgelaten, en twee onderwerpen zijn bij mij blijven hangen. Hij vertelde over de verschillende rollen die je als communicatiemedewerker kunt innemen in een bedrijf. Zo schetste hij 6 verschillende types. De strateeg, de observator, de bruggenbouwer, de coach, de realisator en tot slot de coördinator.

Heldere verstandhouding

Eén van de zaken die mij is blijven hangen, is deze zin: “Als toekomstige communicatiemedewerker is het belangrijk om te weten welke functie jijzelf zult invullen. Maar daarnaast is het minstens even belangrijk om te weten welke posities de andere medewerkers hebben. Op die manier kom je tot een heldere verstandhouding, en ga je efficiënt te werk.”

Op de ene communicatiedienst heb je 25 mensen nodig, om die 6 types in te vullen, terwijl ze op een andere plaats genoeg hebben aan 6 medewerkers. Aan de hand van een poll op een app, heeft hij voor de nodige interactie gezorgd. Hij stelde daarbij de vragen: welke taak binnen de communicatiedienst zie jij jezelf doen? En welk type wordt het meest ingevuld?

8 communicatiemodellen

Op heel wat vragen binnen de communicatiewereld hebben we een antwoord gekregen. Mede door de 8 communicatiemodellen die we voorgeschoteld kregen. 8 verschillende manieren om te communiceren, elk met hun eigen functies en gebreken, die in de ene situatie beter van pas komen dan de andere.

Zeker een boeiende sessie, en een sterke aanrader voor iedereen die met communicatie bezig is!

Gepubliceerd op  donderdag 12 december 2019 00:00
Met de steun van