Gemeente vonk

Wintercheck 2019: 5 tips voor effectieve communicatievideo’s

Als je een video wil maken, dan hangt er vooraf een heel traject aan vast. Zo moet je eerst bepalen hoe je een idee gaat vertalen naar een video. Ellen De Busschere (studente communicatiemanagement aan Howest) leerde over dat voortraject heel wat tijdens de sessie van Geert Coppens (Moovly) tijdens de Wintercheck 2019.

1. Wit scherm

Heel wat tools zoals Powerpoint starten met een wit scherm. Dit is niet altijd goed. Als je er dan zomaar aan begint, loop je het risico dat je eindigt met iets dat niet je intentie was. Een gedetailleerde voorbereiding is absoluut essentieel. Je moet er de volle aandacht aan besteden om er een succes van te maken.

2. ‘Je baas is niet je doelpubliek’

Bij het maken van een video moet je rekening houden met wie je wil bereiken. Het kan zijn dat je baas tevreden is met het filmpje maar je doelpubliek niet. Ga na of ze een bepaalde voorkennis of interesse hebben. Probeer daarbij je publiek te reduceren. Je moet niet iedereen tegelijk proberen aan te spreken. De kans zit er dan goed in dat je niemand bereikt. Denk hierbij goed over na.

3. Action

Een video heeft altijd een bepaald doel. Je wilt dat je doelpubliek iets gaat doen na het zien van de content. Bijvoorbeeld iets aankopen of de website bezoeken. Dit noemen we een ‘call-to-action’. Zorg dat deze expliciet wordt getoond op het einde van de video.

4. Verschillende kanalen, verschillende video’s

Voor het verspreiden van je video moet je met verschillende distributiekanalen rekening houden. Daarbij zijn er enkele waarschuwingen aan verbonden.
Zo moet je opletten bij mobiele kanalen. Je kan met dezelfde keywords werken maar toch kan de video anders overkomen op het scherm van de smartphone. Verschillende video’s voor verschillende kanalen maken is de boodschap. Velen doen dit niet omdat ze denken dat de kost dan te groot zal zijn. Dit valt meestal goed mee.

5. Papier is key

Als je niets op papier zet, kan je ook niets verbeteren.’ Door alles eens op papier te zetten geef je aanzet tot contentcreatie. Daarna kan je nog altijd schrappen, toevoegen en overleggen. In een online wereld zijn soms de ‘old school ways’ nog altijd de beste.

Gepubliceerd op  dinsdag 10 december 2019 00:00