Gemeente vonk

Wintercheck 2019: 5 tips voor betere smartphonefoto’s

Foto’s worden gebruikt om een verhaal te vertellen, om emoties op te wekken, aandacht te trekken, … Moet je daarvoor nu overal aanwezig zijn met je spiegelreflexcamera? Helemaal niet! Je kan perfect goede foto’s maken met je smartphone. De sleutel tot een goede foto is namelijk niet de camera, maar wel de fotograaf. Dat leerde Kiana Savels uit de sessie die Kristof D’hanens gaf op de Wintercheck 2019.

1. Eigen camera-app eerst

Het is soms verleidelijk om de camera te gebruiken in de app waarmee je bezig bent. Zo heeft Facebook zijn eigen camera, maar ook Instagram, WhatsApp, … Deze camera is echter niet je beste vriend. Gebruik liever de camera-app van je smartphone, deze heeft een veel betere kwaliteit. Neem zoveel foto’s als je wil, selecteer de beste en upload die daarna in je app naar keuze!

2. To flash or not to flash

“Ah, het is donker, ik zet even mijn flash op.” Deze woorden mag je vanaf nu nooit meer uitspreken wanneer je een foto maakt met je smartphone. De flashfunctie op je smartphone past zich niet aan aan het licht in je omgeving, je krijgt dus telkens dezelfde slechte belichting. Dit zorgt voor overbelichte en slechte foto’s.

Gebruik liever een app om achteraf je foto’s te bewerken zoals Snapseed of Vesco, daarmee kan je makkelijk je belichting aanpassen. Ook kan je tijdens het nemen van je foto spelen met belichting, heb je al eens geprobeerd om te focussen op je lichtbron?

3. Scherp, scherper, scherpst

Wil jij een haarscherpe foto van dat topevenement dat je bedrijf organiseert? Vergeet dan zeker niet om je smartphone scherp te stellen! Tik gewoon even op het voorwerp waar je op wil focussen en voilà, een scherpe foto. Trouwens, als het object waarop je focust dicht genoeg staat, kan je ook je achtergrond wazig maken door deze techniek te gebruiken.

4. 1, 2, regel van 3

Al ooit gehoord van de regel van 3? Zet gewoon even het 3x3 raster aan op je smartphonecamera. Nu kan je gaan spelen met de compositie van je foto. Je krijgt de interessantste foto’s door ervoor te zorgen dat je onderwerp zich op een van de kruisingen van je raster bevindt.

5. Ooghoogte? Saai!

De meeste mensen die een foto maken met hun smartphone, maken deze op ooghoogte. Maar jij? Jij wil dat je foto er uitspringt toch? Probeer dan eens een foto te maken vanuit een ander perspectief! Op de grond, hoog in de lucht, bovenaanzicht, …, er zijn eindeloos veel opties.

Onthoud vooral dat het internet vol staat met foto’s, foto’s waar iedereen door scrolt. In deze scrolwereld wil jij dat je foto opvalt, dat mensen even stoppen met scrollen. Maak je foto dus anders, maak je foto speciaal, denk eens outside of the box en wees creatief. Alleen zo valt jouw foto op.

Gepubliceerd op  maandag 9 december 2019 00:00