Gemeente vonk

Wintercheck 2018: verslag Interne communicatie en cultuur bij Colruyt (Koen De Maesschalck)

Koen De Maesschalck, verantwoordelijke voor het domein Communicatie en samenwerking binnen Colruyt Group, heeft met veel transparantie en enthousiasme verteld hoe Colruyt Group interne communicatie aanpakt. De groep uit Halle is gekend voor zijn bijzondere aanpak die gestuurd wordt door diep verankerde waarden.

Begeleider: Guy Chevalier

Als historicus van opleiding ging Koen terug in de tijd om de evolutie van de interne communicatie binnen de onderneming te beschrijven. Communicatie heeft immers altijd veel aandacht gekregen. In 1980 bijvoorbeeld heeft de groep haar eigen communicatiesysteem gelanceerd: ISIV (Intern Systeem voor InformatieVerspreiding). Een voorloper van Outlook. Nadien heeft de groep tal van initiatieven genomen om informatie steeds beter te delen en de dialoog tussen medewerkers te vergemakkelijken.

Momenteel gebruikt Colruyt Group nog steeds een intern ontwikkeld communicatiesysteem: Mail. Het systeem is verbonden met andere eigen creaties zoals Agenda en Archief. De beslissing om deze oplossingen in hun eigen IT-afdeling te ontwikkelen is een bewuste keuze om op maat gemaakte tools te hebben. Koen heeft uitgelegd hoe groepswaarden zoals efficiëntie, vertrouwen en transparantie deze systemen geïnspireerd hebben.

Het gebruik van "verkorte namen" (bijvoorbeeld eerste 2 letters van de voornaam + eerste 3 letters van de naam, dus GuChe voor Guy Chevalier) om snel een collega te vinden in Agenda of snel een bestemmeling aan een mail toe te voegen. Nog een voorbeeld: de automatische archivering van alle mails om ze altijd te kunnen terugvinden, zelfs mails van jaren terug of mails die niet naar jou gestuurd werden (met uitzondering van vertrouwelijke mails natuurlijk).

Op 60 minuten tijd heeft Koen een deel van de expertise van Colruyt Group meegegeven. Genoeg om de vele mensen in het auditorium te inspireren!

Gepubliceerd op  vrijdag 14 december 2018 17:00
Met de steun van