Gemeente vonk

Waarom werken op kennis alleen niet werkt om gedrag te veranderen

Als je weet dat een bepaald gedrag beter is, dan zul je je ook zo gaan gedragen. Maar klopt dat wel? Helaas. Vonk-kernlid en organisatiepsychologe Charis Libotton legt uit waarom.

Minder arbeidsongevallen, meer klantgerichtheid, een nieuwe manier van samenwerken, resultaatsgericht werken, een andere manier van evalueren,… In elke organisatie loopt op dit moment wel een traject waar één of meerdere van bovenstaande veranderingen ‘ingevoerd’ worden.

Kennis vergroten om te overtuigen

Communicatieprofessionals zijn vaak bij zulke projecten betrokken. Vaak krijgen ze (impliciet) de opdracht het gedrag van de medewerkers van een organisatie te veranderen. Zowel zij als de managementteams hebben de neiging in te zetten op kennis: kennis vergroten bij de collega’s en zo gedrag aanpassen.

En daarom beslissen ze affiches te maken, roadshows te doen en artikels voor het intranet te schrijven. Zo willen ze de collega’s (de gebruikers) te overtuigen van “hoe het moet”, “wat ze moeten vinden”, “hoe ze het moeten doen”.

Logisch maar niet effectief

Op het eerste zicht lijkt deze aanpak logisch, als ze overtuigd raken, gaan ze het wel doen. Maar is deze aanpak wel effectief? Het verleden leert ons dat we op deze vraag te vaak ‘nee’ moeten antwoorden.

Elke mens is anders

 

Je collega's hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid en waarden, je kunt ze niet allemaal over dezelfde kam scheren.

Hoe dat komt? Dé gebruiker bestaat niet – net zoals ‘dé organisatie’ niet bestaat. We worden in de realiteit geconfronteerd met echte mensen, elk met hun eigen persoonlijkheid, hun eigen motivatie, elk met hun eigen waarden, hun eigen doelen, …

Wil je met je verandertraject echt effect hebben, wil je het gedrag van mensen effectief veranderen? Dan moet je meer weten over hoe jouw collega’s op die vlakken in elkaar zitten om dan te gaan kijken hoe ermee aan de slag te gaan.

Gepubliceerd op  donderdag 8 augustus 2019 00:00

Reacties

Benieuwd naar de reacties?
Word gauw lid of meld je aan als lid.