Gemeente vonk

vonk-congres 2019: verslag Hoe een betere digital balance krijgen (Florence Pérès)

Het begon allemaal met een gemiste flamencomove van haar zoontje. Uiteindelijk werd Florence Pérès digital detox coach. Ze nam ons tijdens deze sessie mee in haar verhaal over ons brein, vol praktische tips.

Begeleider: Maaike Janssens

Florence, gepokt en gemazeld in de wereld van de digitale media, wilde tijdens een optreden van zoontje in de kleuterschool een foto nemen.

Snel keek ze nog even naar haar berichten, checkte ze haar sociale media accounts en wierp een blik op haar mailbox. Je kent dat: het klassieke toertje op de smartphone. Totdat ze luid applaus hoorde en ze door iedereen in de zaal gecomplimenteerd werd met het schitterende flamencodanspasje van haar zoon… dat zij dus totaal gemist had!

Digital detox

Deze schok deed haar naar een klein, verlaten eilandje in Finland trekken. Helemaal alleen. Zonder afleiding en prikkels. Ze ging op digital detox. Sindsdien is het haar missie om mensen een betere digitale balans te doen krijgen.

En nee, het is geen pleidooi tegen de smartphone, apps en sociale media. Integendeel, Florence maakt er nog steeds duchtig gebruik van, maar wél meer in balans.

Verhaal over ons brein

Tijdens de sessie nam ze ons mee in een boeiend verhaal over ons brein.

We staan voortdurend onder Pressure, want we gebruiken dezelfde tools zowel in de privésfeer als op het werk (dat maakt een digitale verslaving zo moeilijk: je kan de smartphone niet volledig afzweren omdat het ook nuttig kan zijn).

We willen Always On zijn: altijd bereikbaar en beschikbaar.

Maar net door al die prikkels en digitale chaos geraken we meer Distracted. Florence maakte zelfs gewag van ADT (Attention Deficit Trait), vergelijkbaar met de aandachtsstoornis ADD maar dan niet aangeboren. We kunnen dat onszelf dus aan doen door een digitale verslaving!

En door al die Information overload krijgen we een overladen brein.

Ons brein heeft regelmatig rust nodig, net om meer focus, creativiteit, empathie, vrijheid en denkvermogen te krijgen: de zogenaamde 21th century skills. vaardigheden van de mens die ons in de toekomst zullen onderscheiden van robots. Maar die breinrust komt in het gedrang door de eeuwige prikkels die we voortdurend krijgen via onze smartphone.

Hoe we in deze PADI-maatschappij dan toch een digitale balans kunnen inbrengen, gaf Florence nog mee in enkele tips. Ik onthoud vooral ‘If you want to catch an elephant, don’t get distracted by chasing rabbits’. 

Gepubliceerd op  woensdag 1 mei 2019 00:00