Gemeente vonk

Verleg de focus van employer branding naar employee branding

Volgens een studie van SDWorx heeft 64% van de werkgevers moeite heeft om vacatures in te vullen. Sommige stemmen opperen dat de macht steeds vaker bij de sollicitant zelf ligt. Hen als organisatie overtuigen, lukt beter wanneer je inzet op employer branding. Daarnaast kan het lonen om je blik te verruimen en de focus te verleggen naar employee branding.

Wat is employee branding?

De term employer branding is je wellicht bekend. Randstad definieert het als dat wat jou interessant en onderscheidend maakt voor potentiële medewerkers én voor je huidige medewerkers. Employer branding is dus een bedrijfsgestuurde boodschap en wil een beeld ophangen van het bedrijf als werkgever.

Employee branding daarentegen gaat over wat de medewerkers van een organisatie uitdragen. Welke waarden stralen zij uit als het op je organisatie aankomt? Het zou optimaal zijn mocht je employer en employee brand overeenkomen, maar in de praktijk is het vaak iets wat niet zo is.

Waarom is employee branding belangrijk?

Uit onderzoek van Randstad is gebleken dat 32% van de mensen een nieuwe baan vindt via persoonlijke referenties. Daarnaast is volgens onderzoek van Edelman Trust  de een bericht van een medewerker tot zes keer zo geloofwaardig als die organisatie. Het loont dus wanneer je medewerkers zich op een positieve manier uiten over hun werkgever. Dit gebeurt overal: op social media, face-to-face,…

Hoe kan je inzetten op employee branding?

1. Communiceer over je waarden

Als je wil dat medewerkers zich gedragen volgens de waarden van het bedrijf, is het belangrijk om in te zetten op kennis en begrip van die waarden. Daarnaast loont het om ook je leidinggevenden een voorbeeld te laten zijn en zelf de waarden uit te dragen.

2. Het begint al vóór mensen werknemer zijn

Bouwen aan het employee brand begint al vóór het aanwervingsproces. Je neemt best zowel de ‘candidate experience’ als de ‘employee experience’ in overweging. Het eerste contact van een persoon met je organisatie gebeurt vaak via de mensen binnen hun netwerk of via sociale media. Een eerste goede indruk is dus belangrijk en gebeurt via je medewerkers. Neem dus zeker beide processen eens onder de loop en identificeer waar je best op kan inzetten.

3. Luister naar je werknemers: vraag waar het misloopt in elke fase van het proces

Er is niemand die je employee brand beter kent dan je eigen medewerkers. Regelmatig de temperatuur opnemen en je oor te luister leggen voor wat er leeft, loont om in kaart te brengen hoe je organisatie gepercipieerd wordt door de eigen medewerkers alsook de verbeterpunten te vinden en zo een actieplan op te stellen.

Deze blogpost werd verrijkt met inzichten uit de opleiding 'Hoe maak je van je medewerkers employer brand ambassadeurs'.

Gepubliceerd op  donderdag 20 oktober 2022 00:00