1. Technici worden Super Secret Agents
In de categorie Best internal communication strategy viel het Spaanse liftenbedrijf Schindler Iberia in de prijzen. Zijn strategie Elevate mission zet zijn technici in de kijker en wil hun trots verhogen met de titel van Super secret agents. Het project zet slim gamification in met een interactieve video waarin medewerkers problemen moeten oplossen. De jury was onder de indruk van de sterke resultaten, zeker voor een dergelijke moeilijk bereikbare doelgroep als technisch personeel.
De jury gaf ook een speciale aanbeveling voor HB Reavis, een Slovaaks vastgoedbedrijf. Een verhuizing naar een nieuw kantoor werd aangegrepen om de organisatie te transformeren en gedrag te veranderen. Tegelijkertijd was het een showcase voor klanten. De jury was onder de indruk van de sterke combinatie van doelstellingen en de resultaten.
In deze categorie was Infrabel genomineerd met zijn Energy-programma dat het welzijn en gezondheid van vooral de medewerkers op het veld wil bevorderen.
2. Vaarwel dresscode, een cultuurverandering
In de categorie Best change communication strategy won Poštová Bank, de Slovaakse bank van de post, met zijn Farewell Dress Code-project. Dit was het sluitstuk van een transformatie die de bank al enkele jaren aan het doormaken was. Het management schafte de dresscode van kostuum en mantelpak af.
De jury prijst dat de bank deze ogenschijnlijk kleine verandering aanpakte als een ware cultuurverandering. Het topmanagement was sterk betrokken en speelde een voorbeeldrol. Er was aandacht voor duurzaamheid. Zo konden medewerkers die af wilden van kledingstukken die tot de oude dresscode behoorden die doneren. Ze werden in een tweedehandswinkel verkocht ten voordele van een goed doel.
In deze categorie waren er ook 2 Belgische genomineerden: BNP Paribas Fortis en RTBF. BNP Paribas Fortis stuurde zijn project Tomorrow Bank in, een platform om digitale kennis van medewerkers te versterken.
RTBF en bureau Acticom namen deel met de communicatie rond haar verandertraject binnen de Franstalige openbare omroep.
3. Veiligheidscultuur promoten
Applus+ Spain, een bedrijf dat technische inspectie en certificering doet, won in de categorie Best multi-national communication strategy. Voor een excellente dienstverlening is veiligheid van het grootste belang. Elk jaar houdt het bedrijf een Safety Day om een cultuur van veiligheid te promoten. Na enkele jaren is dit een vaste waarde geworden, het is telkens een groot succes. De jury prijst de consistentie en continuïteit in de campagne, die ook zeer nauw aansluit bij de bedrijfsdoelstellingen. De inzet van gamification, de sterke betrokkenheid van het management en de indrukwekkende kanalenmix garanderen het succes van de Safety Day.
4. Premium magazine
Farmabedrijf La Roche won in de categorie Best multi-language publication met zijn wereldwijde personeelsblad My Roche. Dit kreeg in 2018 een complete make-over en is nu een premium magazine met een zeer hoge kwaliteit in inhoud, beeld en vormgeving. Daarom sprong het eruit voor de jury, die het een piece of art noemde.
Bovendien is het ingebed in een duidelijke strategie waarin de balans tussen print en online sterk uit de verf komt. Inhoudelijk staan authentieke verhalen centraal, die interactie en discussie stimuleren. Moeilijke onderwerpen worden niet uit de weg gegaan.
5. Personeelsblad voor en door eigen medewerkers
Een ander farmaceutisch bedrijf, Novartis Slovakia, ging met een award naar huis in de categorie Best internal magazine/newspaper. Hun personeelsblad Novae Artes zag het levenslicht in 2016. Uit een personeelsbevraging was immers gebleken dat medewerkers meer nood hadden aan interne communicatie. Dat vond de jury ook net zo sterk. Het blad wordt helemaal gemaakt voor en door medewerkers: iedereen mag een artikel schrijven. En een indrukwekkend aantal deed dat al. Daardoor gaat het echt over waar medewerkers van wakker liggen en niet over standaard bedrijfsnieuws.
6. Inspiratie uit de renaissance
In de categorie Best photograph won het Italiaanse telecombedrijf TIM. Zij maakten een geïllustreerde gids waarin ze het gewenste gedrag en de bedrijfswaarden in toonden. De jury loofde het sterke project dat de identiteit van het bedrijf tot leven wekt op een zeer consistente visuele manier. De portretten van de medewerkers hadden een zeer uniforme stijl, geïnspireerd door renaissanceportretten. En bovendien werkte de combinatie tussen de fotos en de bijbehorende copy zeer goed.
7. Animatievideos over inclusie
Ook in de categorie Best infographic viel TIM in de prijzen met hun reeks animatievideos voor de Inclusion Week. Daarin deden enkele collegas hun verhaal – zoals Eleonora, die MS heeft, en transvrouw Sara – en een medewerker maakte daarvan prachtige animatievideos. De jury was gecharmeerd door de esthetische kwaliteit, het originele idee en de zeer goede interne feedback.
De jury gaf ook een speciale aanbeveling voor een Belgische case: die van drankenproducent Edrington. Ze ontwikkelden voor hun interne programma van cultuursverandering een workmat die geïnspireerd was door hun eigen business: sterke dranken distilleren. Die gebruiken ze tijdens workshops met de hele organisatie. De jury loofde het sterke gebruik van deze tool en methodologie om medewerkers te betrekken bij een veranderproces.
8. Speelse maar effectieve app
Groupe Renault Spain won in de categorie Best digital communication met zijn Employees Area app. Voor 13.000 medewerkers, van wie het merendeel arbeiders, is dit een centraal informatiepunt, maar ook een tool om trots te verhogen en van medewerkers echte ambassadeurs te maken. Het vult echt een lacune in de communicatiemix. De jury prees de goede combinatie van must have- en nice to have-rubrieken en de sterke gebruikservaring. Daardoor is het ook een effectieve tool die helpt echte bedrijfsdoelstellingen te behalen.
In de categorie Best intranet besloot de jury geen prijs uit te reiken. De genomineerden Ageas Portugal en Energias de Portugal hadden duidelijk mooie inspanningen gedaan om een goed intranet te bouwen. Maar de jury miste in de beide dossiers voldoende resultaten en metingen om nu al op het niveau te zijn van een FEIEA Grand Prix-winnaar.
9. Als de CEO gaat vloggen
Slovenska Sporitelna schoot de hoofdvogel af in de categorie Best audiovisual project met de CEO-vlog Here I am again. Sinds 1 januari 2018 heeft deze Slovaakse bank een nieuwe CEO en die liet een nieuwe wind waaien door het bedrijf. Maar hoe toon je dat aan de vierduizend medewerkers? De communicatiedienst kocht voor hem een vlogcamera. Intussen is zijn CEO-vlog zeer populair. Het haalt hem van achter zijn bureau en brengt hem dichter bij de mensen, en dat op een zeer hedendaagse manier.
10. Enthousiast onthaalde medewerkersapp
In de categorie Best use of social media/app viel de Spaanse supermarktketen Consum Cooperativa in de prijzen met zijn Gente Consum App. Deze case overtuigde de jury met zijn sterke resultaten, die duidelijk maken dat medewerkers hier echt op zaten te wachten. Ze voelen zich ook beter betrokken en geïnformeerd. De tool is bovendien goed ingebed in de hele communicatiemix.
In deze categorie was er ook een nominatie voor Realdolmen. Dit Belgische IT-bedrijf viel in de voorbije jaren al meermaals in de prijzen. Dit jaar dongen ze mee met #Rproud, hun social advocacy-programma.
11. Interne influencers
En tot slot viel Consum Cooperativa nog eens in de prijzen in de categorie Best internal communication event. Met het evenement Gente Influencer lanceerde de supermarktketen zijn app bij 650 interne influencers. Dat zijn medewerkers die het meest actief zijn op digitale platformen. Zij kregen alvast een voorproefje van de app. Zo werden ze getraind, maar heel slim en speels opgevat. Op die manier werden ze ambassadeurs in hun winkel voor de app. Met sterke resultaten: binnen de 7 dagen na de lancering hadden 10.000 van de 12.000 medewerkers de app al gedownload. En intussen hebben ze elke maand 80% actieve gebruikers.
België aan de top in Europa
De voorbije jaren mogen we telkens trots zijn op een mooi aantal Belgische genomineerden, zegt Peter Op de Beeck, vonk-bestuurslid en ondervoorzitter van FEIEA. Het toont nog maar eens aan dat België echt aan de top staat qua kwaliteit van interne communicatie in Europa.
Dit jaar waren er echter geen Belgische winnaars. De Belgische cases deden mee in categorieën waar de 5 genomineerden telkens zeer sterk waren. Het was dus ook geen evidente klus voor de jury om een winnaar te bepalen. Op zich is een nominatie in zon categorie meteen al een hele prestatie.
De FEIEA Grand Prix worden elk jaar georganiseerd door FEIEA, de Europese koepel voor internecommunicatieverenigingen. Dit jaar werden 83 cases ingestuurd uit 9 Europese landen. In 3 jureringsfases beoordeelden juryleden van over heel Europa over de kwaliteit, effectiviteit en innovatie van de ingestuurde cases.
Reacties
Word gauw lid of meld je aan als lid.