Gemeente vonk

Een duurzame en vruchtbare interne dialoog over de toekomst van het UZ Brussel

Naar aanleiding van hun 40-jarig bestaan gingen het UZ Brussel en de VUB-faculteit Geneeskunde en Farmacie in dialoog met de samenleving over de gezondheidszorg. Via allerlei kanalen en initiatieven werd geluisterd naar hoe mensen de toekomst zien van de gezondheidszorg en de rol van een ziekenhuis (ook het UZ Brussel) daarin.

Meningen mochten streng zijn en visies grensverleggend, liefst zelfs. Ze wilden niet veroordelen wat is, wel samen nadenken over wat zou moeten en hoe het zou kunnen zijn in 2030. Deze brede denkoefening is uitgemond in een visietekst over hoe de ideale gezondheidszorg eruit zou moeten zien. Niet elke mening werd intern op gejuich onthaald. Het resultaat zie je vandaag nog op www.zorg2030.be.

De ganse actie kon de aanwezigen overtuigen in 2018 tijdens de ceremonie van de HR Pioneer Awards en haalde het meeste stemmen voor de interne communicatie. ZORG2030 mobiliseerde namelijk ook intensief alle medewerkers en loopt tot vandaag door. Meer nog, ze gaat vandaag over van een project naar een blijvende aanpak. Uit ZORG2030 vloeiden interne werkgroepen voort die op een duurzame manier vanuit verschillende invalshoeken blijven bouwen aan de toekomst van het ziekenhuis.

Edgard Eeckman studeerde communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en is doctor in de media- en communicatiestudies. Hij is communicatiemanager van het UZ Brussel. Voorheen was hij enquêteur, journalist, hoofd dienst communicatie van het Belgische Rode Kruis en communicatieadviseur. Hij is gastprofessor over patient empowerment aan de Erasmushogeschool Brussel en als wetenschapper aangesloten bij de onderzoeksgroep CEMESO, de VUB-onderzoeksgroep over Cultuur, Emancipatie, Media en Samenleving. Hij is ook voorzitter van de VZW Patient Empowerment.

Geïnteresseerd in deze case? Schrijf je dan in voor de Wintercheck op 5 december in Brussel.

Gepubliceerd op  maandag 4 november 2019 00:00
Met de steun van