De digitaliseringsgolf is al even aan de gang. Digitale toegankelijkheid mag je daarbij niet vergeten, want 15% van de Belgische bevolking heeft een beperking die het moeilijker maakt online informatie te begrijpen. Naast digitaal toegankelijk moet je website ook SEO-geoptimaliseerd zijn. Hoe je rekening houd met die twee factoren leggen we je uit.
Waarom een toegankelijke website?
Er zijn verschillende mensen die baat hebben bij een toegankelijke website: dove en slechthorende mensen, mensen met dyslexie, mensen met een lichamelijke beperking, mensen met laaggeletterdheid en mensen met kleurenblindheid of een andere visuele beperking. En jij natuurlijk.
De mensen met een beperking begrijpen de informatie beter en sneller en jij ondervindt de voordelen van een toegankelijke website. Je bereikt namelijk tot 20% meer mensen: bezoekers met een beperking en oudere mensen. Daarnaast kan Google toegankelijke websites beter indexeren. Zo komt je website hoger in de zoekresultaten terecht. Een toegankelijke website laadt en werkt meestal ook sneller. Dat gecombineerd met een goede structuur op de website verhoogt de gebruiksvriendelijkheid. Enkel voordelen dus.
Hoe je website toegankelijk maken?
Er bestaan verschillende technieken die verschillende doelen hebben. Een hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking is het gebruik van grotere lettertypes. Daarnaast helpen duidelijk taalgebruik en afbeeldingen de mensen die moeite hebben met lange teksten of die laaggeletterd zijn. Verder kaderen alt-teksten visuele elementen in tekst. Zo help je slechtzienden én jouw ranking in Google.
Voor dove of slechthorende mensen kan je videos ondertitelen. Dat is ook handig voor mensen die het geluid niet willen of kunnen opzetten. Spraakherkenning installeren helpt bezoekers gemakkelijker te navigeren en screenreaders helpen blinden en slechtzienden. Denk tot slot ook na over je kleurgebruik: contrasterende kleuren werken goed voor mensen die kleurenblind zijn.
Naast enkel gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking is rekening houden met de verschillende soorten schermen waarop de inhoud van je website bekeken wordt ook belangrijk. Zo kan je site zowel vanop een smartphone, laptop, tablet of desktop goed bekeken en gebruikt worden. Een goede weergave op elk scherm verhoogt de gebruiksvriendelijkheid.
Schrijven voor web
Daarbij wil je ook nog eens de copy van je website optimaliseren voor het web. Dat doe je door de juiste titels en tussentitels te gebruiken zonder punt achteraan. Ook interne en externe links op je pagina zijn optimaal voor SEO. Maak de copy daarnaast ook scanbaar: beperk elke paragraaf tot 1 idee. Duid daarbij de belangrijkste woorden aan in het vet en maak je zinnen niet te lang.
Ook taalgebruik is belangrijk. Vermijd vakjargon, uitdrukkingen en passieve zinnen. Kies resoluut voor je of u en staaf je ideeën met voorbeelden.
Maak het jezelf gemakkelijk met de checklist van Paddle.be
Zie je door de bomen het bos de niet meer? Geen zorgen, om met al deze elementen rekening te houden stelde Paddle.be een simpele checklist samen. Hierop zie je snel of je webpagina aan alle criteria voldoet.