Het clichébeeld wil dat ze onafscheidelijk zijn van hun smartphone. Zonder die telefoon hebben ze het gevoel afgesneden te zijn van de buitenwereld. Het is inderdaad de eerste generatie die vanaf de kindertijd toegang heeft tot digitale apparaten. Daardoor bewegen ze zich moeiteloos heen en weer tussen de echte en de virtuele wereld, over kanalen heen, waarbij ze alle informatie opnemen en filteren.
Het wordt hen wel eens aangewreven dat ze een korte aandachtsspanne hebben, wat vaak gezien wordt als desinteresse en onwetendheid, maar niets is minder waar. Onderschat ze dus niet.
De mythe van de digital native
Generatie Z is dan wel vastgekleefd aan hun smartphone, ze zijn niet altijd vertrouwd met hoe het toestel werkt. Op vlak van vaardigheden en attitudes zijn er steeds meer aanwijzingen dat de mythe van de digital native niet altijd steek houdt. Dat blijkt uit de recente Digimeter-cijfers van imec. Wie in een gedigitaliseerde omgeving geboren is, blijkt steeds minder per definitie digitaal vaardig te zijn en eenzijdig positief te staan tegenover technologie.
Waar moet je op letten?
Vonk-collega Celine Monbrun van Mercedes Benz stelde onlangs deze pertinente vraag: Hebben jullie een idee van hoe interne communicatie er moet uitzien voor de generatie Z die eraan komt? We gingen op zoek op het wereldwijde web en filterden deze aandachtspunten uit de honderden resultaten.
- In een wereld waarin je overspoeld wordt door eindeloze marketing heeft de Generatie Z duidelijk een filter ingebouwd. Met flashy campagnes alleen kom je er niet zomaar meer, de inhoud telt!
- Ze hechten veel waarde aan het oordeel van anderen. Vandaar het succes van influencers op sociale media. Zet dus in op ambassadeurs in jouw organisatie.
- Generatie Z communiceert met meer dan alleen spreken en schrijven. Ze communiceren ook via beelden, emoticons, memes, voiceberichten, GIFs, korte videos en live streaming. Daarom willen ze ook een sterke mix van communicatietools op het werk.
- Kies dus voor korte, maar krachtige communicatie, waarbij de focus ligt op het visuele. Vlotte, bondige videos doen het goed. Vertel authentieke verhalen, wees oprecht in je uitingen en voorkom dat je verhaal onecht, ofwel fake overkomt. Generatie Z hecht ook veel waarde aan belevingen.
Samenwerken tussen generaties?
Het verschil in communicatiestijl van Generatie Z en de diverse communicatiemiddelen op de werkplek is groter dan ooit tevoren. Het lijkt wel alsof generaties opnieuw moeten leren samenwerken. We vonden bij de Human strategists van Peace for Talent deze nuttige tips.
- Maak werknemers bewust van de verschillen tussen generaties. Zorg in ieder geval bij alle partijen voor inlevingsvermogen in de andere generatie(s).
- Maak afspraken die tegemoetkomen aan de specifieke wensen van de generaties en communiceer ze ook duidelijk.
- Zet ervaren en nieuwe werknemers bij elkaar. Jongeren kunnen van ouderen leren, ouderen van jongeren.
- Met regelmatig een teamoverleg waarin jongere en oudere teamleden de gelegenheid krijgen om met eigen ideeën te komen, blijft iedereen betrokken. Door generaties met elkaar te laten overleggen, zal de organisatie vooroplopen in de markt met frisse ideeën, terwijl de kernwaarden en goede werkprocessen behouden blijven.
- Jongeren, maar ook ouderen kunnen elkaar informeel ontmoeten in subgroepen en zo heeft iedereen gelijkgestemden. Laat wie het wil zon informele momenten organiseren.
- Kijk voldoende naar de passies van mensen en probeer hun drijfveren te integreren in hun job. Dat werkt voor zowel jong als oud. En wie zich beter voelt in zijn job, zal ook meer kunnen verdragen van de anderen.
Herlees tot slot nog even dit verslag van een collega-groep over Zo ga je om met verschillende generaties op de werkvloer.
(bronnen: hallo.eu; think-online.nl; birkman.nl; peacefortalent.be)