Gemeente vonk

Masterclass Leiderschapscommunicatie

Versterk jouw strategische communicatiecompetenties als adviseur van leidinggevenden

Praktisch

Vonk

Erik Reijnders

di 24 januari 2023 tot di 28 maart 2023
Online, Antwerpen

Programma

Volgens het State of the Sector report van Gallagher blijkt dat communicatie voor de eerste keer in de top 3 prioriteiten staat van de leidinggevenden. Daarbij is ook de verwachting over de communicatie gestegen. Gezien hun centrale rol in het informeren en engageren van medewerkers, kunnen ze wel wat ondersteuning gebruiken in hun leiderschapscommunicatie.

Niveau van leiderschapscommunicatie verbeteren 

Maar net bij het opnemen van die communicatieve rol loopt het al eens spaak. Want zulke bijeenkomsten, maar ook een teamoverleg, zijn spannende communicatiemomenten. In hun praktijk worstelen de leidinggevenden dan met heel wat communicatieve vragen en dilemma’s: 

 • Hoe ‘verkoop’ ik beleid waar ik zelf niet achter sta?
 • Hoe vertaal ik allerlei abstracte begrippen voor en met mijn teamleden?
 • Hoe ga ik om met onrust in mijn team?
 • Hoe organiseer ik de communicatie in mijn team?
 • Hoe kan ik mensen meer medeverantwoordelijk maken?
 • Hoe verzorg ik een presentatie voor een grote groep mensen?

Als communicatie-adviseur kun je een expliciete rol opnemen om hen nadrukkelijk(er) bij deze vragen te helpen door te werken aan leiderschapscommunicatie. Doe je dat niet, dan voelen ze zich in de steek gelaten en, heel belangrijk: verliezen ze de voorbeeldrol voor hun teamleden. 

Het is zelfs nog erger: als de leiderschapscommunicatie stagneert, missen grote groepen mensen de essentie van veranderingen, loopt de reorganisatie vast, groeit er onvrede en daalt de betrokkenheid en motivatie van teamleiders en medewerkers. Er wordt bovendien geen beroep gedaan op de bijdrage die zij kunnen leveren. Teams functioneren dan niet optimaal, mensen raken gedemotiveerd, kunnen hun ei niet kwijt, voelen zich niet gehoord. 

Zo komen de bedrijfsresultaten onder druk te staan en verslechtert de reputatie. Het is dus zaak leiderschapscommunicatie hoog op de agenda te krijgen en professioneel in te vullen. Maar hoe? 

 

De Masterclass Leiderschapscommunicatie is een‘hybride leertraject met meerdere contactmomenten:

 • dinsdag 24 januari 16-17 uur: Kennismakingsmoment online
 • dinsdag 31 januari 9-11 uur: Masterclass Leiderschapscommunicatie online 
 • dinsdag 7 maart van 09.30-16.30 uur: Werksessie in Antwerpen
 • dinsdag 28 maart 16-17 uur: Terugkommoment online 

Houd daarnaast rekening met activiteiten uit te voeren in je werkomgeving

De doelstellingen van deze masterclass zijn: 

 • aandacht krijgen bij leidinggevenden 
 • leren hoe leidinggevenden te ondersteunen in de communicatieve aspecten van hun rol.

Concreet houdt dit in: 

 1. Verkennen hoe (leiderschaps)communicatie eigenlijk echt werkt: met nieuwe inzichten en begrippen, onder andere over de ‘waarde van de wandelgang’
 2. Bewust worden van je eigen rol, verantwoordelijkheid in, en verwachtingen van communicatie: hoe raak je met de communicatieverantwoordelijke of de directie in gesprek om leiderschapscommunicatie hoger op de agenda te krijgen? En hoe krijg je succesvol aandacht bij managers en teamleiders? Hoe ga je om met weerstand?
 3. Wat kun jij eigenlijk bieden in leiderschapscommunicatie? Wat zijn de vijf hoofdelementen van leiderschapscommunicatie en wat betekenen die concreet?
 4. Wat vraagt dat van jou aan competenties? 
 5. Wat zijn de ‘successleutels’ in andere organisaties geweest? We halen diverse voorbeelden aan.
 6. Hoe kun je leiderschapscommunicatie concreet inpassen in jouw huidige werkzaamheden? Wie heb je daarbij nodig? Wat kan je helpen?
 7. Wat kan je toepassen in jouw praktijk?

 

Toepassing, vertaling en verankering in jouw praktijk 

Je neemt deel aan een afwisselend programma zowel online als in real life in Antwerpen. Telkens proberen we de materie toepasbaar te maken voor jouw praktijk. Eigen voorbeelden kunnen ruimschoots aan bod komen. 

Het is de bedoeling dat je na de online Masterclass én na de Werksessie in Antwerpen concreet iets gaat uitproberen in jouw werkomgeving. 

We vinden het voorts belangrijk dat jouw leidinggevende achter jouw deelname aan deze Masterclass staat én bereid is jou actief te steunen bij het toepassen van het geleerde! 

 

Voor wie is deze training bedoeld? 

 • Je bent een senior communicatieprofessional uit een profit- of non-profitorganisatie.Of je bent een zelfstandige communicatie-adviseur.
 • Je houdt je nu al bezig met interne communicatie.
 • Je wilt nadrukkelijker de rol van leidinggevenden hierin (gaan) versterken. Je zoekt nog hoe je dat het beste kunt aanpakken. 
 • Ben je senior HR-professional? Ook dan ben je welkom.

 

Over de trainer 

Erik Reijnders heeft de laatste jaren zijn aandachtsgebied meer en meer verlegd naar de rol van leidinggevenden in interne communicatie. Hij verzorgt workshops en leergangen en coacht leiders en professionals in organisaties. Tevens helpt hij communicatieafdelingen bij hun herpositionering in veranderende organisaties. Erik werkt sinds 2001 als zelfstandig communicatieadviseur in Nederland en Vlaanderen. Hij deelt graag zijn kennis, inzichten, ervaring en modellen. Zo publiceerde hij vele boeken, blogs en artikelen over interne communicatie (www.samenveranderen.nl). Hij gaf voor vonk al korte workshops over leiderschaps- en verandercommunicatie en in 2017, 2018 en 2020 hoog gewaardeerde masterclasses over coachend adviseren. 

Prijs

 • 820 euro voor leden van vonk (excl. btw) 
 • 920 euro voor niet-leden (excl. btw)
 • Inbegrepen: documentatie, een exemplaar van de boeken In gesprek over leiderschapscommunicatie en Maak van de lijn een punt, broodjeslunch en catering tijdens de werksessie in Antwerpen.
 • Wil je je inschrijven voor deze opleiding en tegelijkertijd lid worden van vonk, dan kan je deelnemen tegen de ledenprijs. Vink deze keuze aan op het inschrijvingsformulier.
 • Lees alles over het vonk-lidmaatschap en wat dat voor jou kan betekenen.

Inschrijven

Schrijf je in

 • Minimaal 8, maximaal 12 deelnemers
 • Annuleren kan schriftelijk (via mail naar secretariaat@vonknetwerk.be) tot en met 3 januari. Daarna betaal je het volledige inschrijvingsgeld. Je kunt uiteraard een (senior) collega in jouw plaats laten komen.