Gemeente vonk

Masterclass Leiderschapscommunicatie - volzet

Wat?

2-daagse opleiding: versterk jouw strategische communicatiecompetenties als adviseur van leidinggevenden

Deze workshop is volzet. Wil je er een volgende keer graag bij zijn? Laat je op de wachtlijst zetten door een mailtje te sturen naar secretariaat@vonk.be 

In een tijdperk waarin heel veel communicatie digitaal verloopt, verliezen we face-to-face-communicatie al eens uit het oog. Niet voor niets geven IC-professionals in het Trendonderzoek Interne Communicatie 2019 aan dat ze informatiesessies en interactieve bijeenkomsten het meest effectief vinden voor interne communicatie. Juist in die situaties moeten leidinggevenden hun communicatieve rol opnemen en kijken de medewerkers vol verwachting naar hun leidinggevende.

Niveau van leiderschapscommunicatie verbeteren

Maar net bij het opnemen van die communicatieve rol loopt het al eens spaak. Want zulke bijeenkomsten, maar ook een teamoverleg, zijn spannende communicatiemomenten. In hun praktijk worstelen de leidinggevenden dan met heel wat communicatieve vragen en dilemma’s:

 • Hoe ‘verkoop’ ik beleid waar ik zelf niet achter sta?
 • Hoe vertaal ik allerlei abstracte begrippen voor en met mijn teamleden?
 • Hoe ga ik om met onrust in mijn team?
 • Hoe organiseer ik de communicatie in mijn team?
 • Hoe kan ik mensen meer medeverantwoordelijk maken?
 • Hoe verzorg ik een presentatie voor een grote groep mensen?

Als communicatie-adviseur kun je een expliciete rol opnemen om hen nadrukkelijk(er) bij deze vragen van elke dag te helpen door te werken aan leiderschapscommunicatie. Doe je dat niet, dan modderen ze aan, voelen ze zich in de steek gelaten en verliezen ze de voorbeeldrol voor hun teamleden.

Het is zelfs nog erger: als de leiderschapscommunicatie stagneert, missen grote groepen mensen de essentie van veranderingen, loopt de reorganisatie vast, groeit er onvrede en daalt de betrokkenheid en motivatie van teamleiders en medewerkers. Er wordt bovendien geen beroep gedaan op de bijdrage die zij kunnen leveren. Teams functioneren dan niet optimaal, mensen raken gedemotiveerd, kunnen hun ei niet kwijt, voelen zich niet gehoord.

Zo komen de bedrijfsresultaten onder druk te staan en verslechtert de reputatie. Het is dus zaak leiderschapscommunicatie hoog op de agenda te krijgen en professioneel in te vullen. Maar hoe?

Praktisch

vonk
di 8 juni 2021 tot di 29 juni 2021
09:30 - 16:30
Mechelen

Programma

Programma (onder voorbehoud)

De doelstellingen van deze masterclass zijn:

 • aandacht krijgen bij leidinggevenden
 • leren hen te ondersteunen in de communicatieve aspecten van hun rol.

Concreet houdt dit in:

 1. Verkennen hoe het (leiderschaps)communicatie eigenlijk echt werkt: met nieuwe inzichten en begrippen, onder andere over de ‘waarde van de wandelgang’
 2. Bewust worden van je eigen rol, verantwoordelijkheid in, en verwachtingen van communicatie: hoe raak je met de communicatieverantwoordelijke of de directie in gesprek om leiderschapscommunicatie hoger op de agenda te krijgen? En hoe krijg je succesvol aandacht bij managers en teamleiders? Hoe ga je om met weerstand?
 3. Wat kun jij eigenlijk bieden in leiderschapscommunicatie? Wat zijn de vijf hoofdelementen van leiderschapscommunicatie (‘De Schijf van Vijf Plus’) en wat betekenen die concreet?
 4. Wat vraagt dat van jou aan competenties?
 5. Wat zijn de ‘successleutels’ in andere organisaties geweest? We halen diverse voorbeelden aan.
 6. Hoe kun je leiderschapscommunicatie concreet inpassen in jouw huidige werkzaamheden? Wie heb je daarbij nodig? Wat kan je helpen?
 7. Wat kan je toepassen in jouw praktijk?

Toepassing, vertaling en verankering in jouw praktijk

Je neemt deel aan een afwisselend programma met uiteenlopende werkvormen. Telkens proberen we de materie toepasbaar te maken voor jouw praktijk. Eigen voorbeelden kunnen ruimschoots aan bod komen.

Het is de bedoeling dat je in jouw eigen werk tussen dag 1 en dag 2 van deze Masterclass concreet iets gaat uitproberen.

We vinden het voorts belangrijk dat jouw leidinggevende achter jouw deelname aan deze Masterclass staat én bereid is jou actief te steunen bij het toepassen van het geleerde!

Voor wie?

 • Je bent een senior communicatieprofessional uit een profit- of non-profitorganisatie.
 • Of je bent een zelfstandige communicatie-adviseur.
 • Je houdt je nu al bezig met interne communicatie.
 • Je wilt nadrukkelijker de rol van leidinggevenden hierin (gaan) versterken. Je zoekt nog hoe je dat het beste kunt aanpakken.
 • Ben je senior HR-professional? Ook dan ben je welkom.

Trainer

Erik Reijnders heeft de laatste jaren zijn aandachtsgebied meer en meer verlegd naar de rol van leidinggevenden in interne communicatie. Hij verzorgt workshops en leergangen en coacht leiders en professionals in organisaties. Tevens helpt hij communicatieafdelingen bij hun herpositionering in veranderende organisaties. Erik werkt sinds 2001 als zelfstandig communicatieadviseur in Nederland en Vlaanderen. Hij deelt zijn kennis, inzichten, ervaring en modellen. Zo publiceerde hij vele boeken blogs en artikelen over interne communicatie (www.samenveranderen.nl). Hij gaf voor vonk al korte workshops over leiderschaps- en verandercommunicatie en in 2017 en 2018 hoog gewaardeerde tweedaagse masterclasses over coachend adviseren.

Tijdsinvestering: 12 lesuren.

Prijs

 • 1.200 euro voor vonk-leden (excl. btw)
 • 1.400 euro voor niet-leden (excl. btw)
 • Inbegrepen: documentatie, een exemplaar van de boeken In gesprek over leiderschapscommunicatie en Maak van de lijn een punt. Sterker staan in leiderschapscommunicatie (Erik Reijnders), broodjeslunch en catering tijdens de masterclass.

Wil je inschrijven voor deze opleiding en tegelijkertijd lid worden van vonk, dan kan je deelnemen tegen de ledenprijs. Vink deze keuze aan op het inschrijvingsformulier. Lees alles over het vonk-lidmaatschap en wat dat voor jou kan betekenen.

Werk jij voor een kmo? Of ben je zelfstandige? Vonk is geregistreerd voor de kmo-portefeuille (registratienummer DV.O239978). Via deze weg kan je een subsidie krijgen die neerkomt op een korting van 20 tot 30 % voor je deelname aan een opleiding. Lees meer

Inschrijven

Deze workshop is volzet. Wil je er een volgende keer graag bij zijn? Laat je op de wachtlijst zetten door een mailtje te sturen naar secretariaat@vonk.be 

 • Kosteloos annuleren kan tot en met 1 juni 2021.
 • Na deze datum is het inschrijvingsgeld verschuldigd. Je kunt altijd een collega in jouw plaats laten deelnemen.

Wegbeschrijving

The Crescent - Business Center De Mot, Motstraat 30, 2800 Mechelen

 • Gelegen in het Ragheno Business Park in Mechelen 
 • Deze locatie is vlot te bereiken:
  • Auto: vlak bij de E19 uitrit 10 Mechelen Zuid of uitrit 9 Mechelen Noord. Er is een betalende bezoekersparking rond het gebouw. Indien deze vol is, kan je van de parking onder het station gebruikmaken.
  • Trein: 8 minuten wandelen van het station Mechelen (via achteruitgang)