Gemeente vonk

Employee engagement: zo doen deze 3 bedrijven het

Organisaties besteden steeds meer aandacht aan employee engagement: de medewerker is hét te koesteren kapitaal. Hoe hou je medewerkers gelukkig? Ann Dobbeni vertelt hoe deze 3 organisaties het doen.

1. Realdolmen: de bouwstenen van onze cultuur vormgeven

Realdolmen is een IT-bedrijf dat gelooft in de kracht van employee centricity en werkte in dat kader een concreet mensenkader uit. Bij het verder concretiseren van hun bedrijfsidentiteit gingen ze daarom verder in gesprek met hun medewerkers.

Een startvraag van dit traject – specifiek voor de bouwsteen ‘Communication is key’ – was: hoe zien onze medewerkers de communicatie binnen ons bedrijf ideaal verlopen? Welk gedrag zien we dan? In drie co-creatieve workshops ging een groep van ongeveer 20 enthousiaste collega’s rond deze vraag in dialoog. Met IC en HR in tandem als organisator en facilitator.

 

2. Indaver: medewerkers warm maken voor duurzame mobiliteit

Indaver is een duurzaam afvalverwerkingsbedrijf. Voor een veranderingstraject rond duurzame mobiliteit lanceerde Indaver een oproep onder de medewerkers voor het bedenken van een projectnaam. Daarop ontwierp een grafisch vormgever een passend logo.

Niet alleen het project kreeg vervolgens de gekozen naam ‘TandjeBij’ maar ook het mobiliteitsplatform waar medewerkers hun mobiliteitsbudget kunnen verzilveren. In een eigen nieuwsbrief rond duurzame mobiliteit, staat elke keer een inspirerend verhaal van een TandjeBij Topper centraal: een medewerker vertelt wat zijn of haar duurzame mobiliteitskeuze is en waarom.

3. Het Facilitair bedrijf: hoe maken we één fan per dag?

Binnen de Vlaamse overheid verzorgt het Facilitair Bedrijf ondersteunende diensten: IT, catering, schoonmaak, gebouwenbeheer, … . En dat voor heel wat klanten. Hun jaarthema in 2019 is één fan per dag: een wow-ervaring creëren voor klanten vanuit dagelijkse, kleine dingen die samen iets groots maken.

De medewerkers kozen het projectlogo uit drie ontwerpvoorstellen. Hun dagelijkse verhalen op de werkvloer, fanverhalen waarin ze van een klant een fan konden maken, vormen de rode draad doorheen de communicatie. Het zijn de fanverhalen die bepalen in welke volgorde de tips achtereenvolgens worden prijsgegeven tijdens de stapsgewijze opbouw van een heuse eigen fansite.

Om de vertaalslag te maken van het concept naar de dagelijkse realiteit in het werk, gebruiken de leidinggevenden een toolkit met interactieve werkvormen die ze inzetten tijdens teamvergaderingen.

Kun jij ook een inspirerend voorbeeld geven? Deel het gerust in een reactie!

Meer lezen over employee engagement?

Gepubliceerd op  donderdag 22 augustus 2019 00:00

Reacties

Benieuwd naar de reacties?
Word gauw lid of meld je aan als lid.