Met een video kan je eenvoudig dezelfde boodschap aan heel veel mensen brengen. In dat opzicht is het een geschikt kanaal om belangrijke aankondigingen te doen, wanneer je niet alle medewerkers kan samenroepen. De video waarin de exploitatiedirecteur van Carrefour de ontslagen aankondigt, stond naar verluidt niet op zich, er waren ook personeelsvergaderingen en schriftelijke communicatie.
Wat schort eraan?
Maar de vakbonden waren er niet over te spreken, en vergeleken die met een film van Hitchcock. Bij vakblad Communicatie spraken ze over de saaiste corporate video ooit. En inderdaad, op de manier waarop kan wel wat aangemerkt worden.
1. Te veel managementtaal
Deze factoren leiden ertoe dat Carrefour zijn commerciële dynamiek moet versterken en zijn kosten moet herzien om te kunnen herinvesteren in de sectoren van de toekomst. Het is maar één van de draken van zinnen die in de video aan bod komt. Typische managementtaal, allerminst helder voor de supermarktmedewerkers.
2. Veel te lang
De video van Carrefour duurt meer dan 8 minuten. Veel te lang. Bedrijfsvideos worden steeds korter, zo blijkt uit een analyse van de inzendingen van het Belgian Corporate Video Festival. In 2017 was de gemiddelde lengte 2 minuten 47 seconden.
3. Niet to the point
De eerste helft van de video weidt de exploitatiedirecteur uit over de context. Het duurt liefst 4 minuten voor ze tot de kern van de boodschap, de ontslagen dus, komt. Rijkelijk laat, dan is een groot deel van het publiek vast al afgehaakt.
4. Zonder emotie of lichaamstaal
De video is heel statisch opgenomen, tegen een witte achtergrond. De exploitatiedirecteur toont geen greintje emotie, en haar boodschap wordt niet ondersteund door enige vorm van lichaamstaal. De juiste toon vinden voor een moeilijke boodschap is niet evident, en wellicht was er niet veel tijd voor de opname van de video. Maar toch zorgt die keuze ervoor dat de boodschap heel afstandelijk overkomt. Terwijl het net belangrijk is om op zon moment empathie en begrip te tonen voor de emoties die dat slechte nieuws losweken.
Hoe moet het dan wel?
- Hou je video kort en bondig, maximaal zon 3 minuten.
- Val met de deur in huis en vertel de kern van je boodschap eerst. Daarna kan je uitweiden over de achtergrond.
- Spreek heerlijk heldere taal, aangepast aan je doelpubliek.
- Leid je directie op en bereid ze voor zodat ze in geval van crisis correct maar empathisch kunnen communiceren.
Verandercommunicatie
De Nederlandse specialist verander- en leiderschapscommunicatie Erik Reijnders greep deze aankondiging van Carrefour aan voor een drieluik artikels op LinkedIn over verandercommunicatie:
- Deel 1: Hoe mensen betekenis geven aan een ingrijpende verandering
- Deel 2: Waarover spraken zij? Gesprekken over veranderen
- Deel 3: Samen de veranderpuzzel leggen
- Download de infografiek die de inzichten uit de 3 artikels samenvat