Gemeente vonk

Collega’s tippen boeken

Onlangs kon je een exemplaar van ‘Employee engagement: what else?’ winnen als je ons een boekentip toestuurde. Karlien Premereur viel toen in de prijzen. Maar we ontvingen van haar én van andere collega’s interessante boekentips. We bundelen er hier enkele.

Leiderschapscommunicatie

Onze winnaar Karlien Premereur, hoofd interne communicatie bij De Watergroep, tipt het boek Maak van de lijn een punt. Sterker staan in leiderschapscommunicatie van Erik Reijnders.

“Ik vind het een interessant boek rond informatiedoorstroming op de werkvloer”, zegt Karlien. “De insteken van de auteur zijn niet alleen relevant voor leidinggevenden, maar bieden voor de cel interne communicatie ook inzicht in patronen van informatiedoorstroming.”

Erik Reijnders, Maak van de lijn een punt. Sterker staan in leiderschapscommunicatie, Samen Veranderen, 2019, 120 p.

De basis van het vak

Isabelle Franco, Internal Communications Specialist bij DHL Parcel Belgium, geeft als boekentip voor alle communicatiecollega’s Strategisch verbinden, het boek van dat Peter Op de Beeck vorig jaar schreef voor vonk.

“Ik vermoed – en hoop – dat veel vonk-leden en communicatiespecialisten het al gelezen hebben maar mij heeft het vorig jaar heel wat nieuwe en fijne inzichten gegeven”, zegt Isabelle. “Ik werk al een paar jaar als IC-specialist, zonder IC-opleiding of -achtergrond. Met dit boek had ik het gevoel dat ik een stuk van de belangrijke basisprincipes meekreeg – en dan ineens ook zeer eigentijds, want onze omgeving en dus ook de verwachtingen op IC-vlak veranderen voortdurend.”

“Het boek heeft mij persoonlijk enorm geholpen in een IC-proces in ons bedrijf. Eind vorig jaar moesten we daar stappen in zetten, en dit jaar plukken we daar de vruchten van. Voor wie het dus nog niet gelezen heeft, DOEN!”, besluit Isabelle.

Peter Op de Beeck, Strategisch verbinden. Impact en engagement genereren met interne communicatie, Borgerhoff & Lamberigts, 2020, 237 p.

Verhalen vertellen met cijfers

Yannick Verbinnen, Internal Communication Specialist bij SD Worx, tipt Storytelling with data van Cole Nussbaumer Knaflic.

“Vanzelfsprekend zijn interne communicatie en employee engagement onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zegt Yannick. “Waar mijn collega’s en ik met onze geel-groene (Insights) energie vaak tegenaan lopen, is het gebrek aan cijfermateriaal, om ook rood-blauwe profielen in onze boodschap mee te trekken."

"Cijfers zijn er. Veel zelfs. Maar hoe ze goed interpreteren, presenteren én gebruiken in je inspirerende verhaal is een uitdaging. Dit boek biedt hier waardevolle inzichten.”

Cole Nussbaumer Knaflic, Storytelling with Data: A Data Visualization Guide for Business Professionals, Wiley, 2015, 288 p.

Wanneer verandercommunicatie spaak loopt

Tot slot heeft Sarah Van Landschoot, communicatieverantwoordelijke bij Gheeraert Transport, nog deze tip in petto: Stuck van Philippe Bailleur.

“Dit boek hanteert een aparte invalshoek op organisaties: het behandelt ze als levende systemen”, zegt Sarah. “Voor interne communicatoren is het bijzonder boeiend, omdat het je inzicht geeft in waarom verandercommunicatie soms niet pakt.”

Philippe Bailleur, Stuck. Trauma in organisaties, Lannoo Campus, 2020, 342 p.

Tip een boek en win een boek

Heb jij onlangs ook een boek gelezen waarvan je vindt dat het een must-read is voor je vakgenoten? Laat het ons weten via secretariaat@vonknetwerk.be, en vertel in enkele zinnen ook waarom. We delen die tips graag met de andere vonk-leden. En wie weet win ook jij een boeiend boek over interne communicatie.

Foto door cottonbro via Pexels.

Gepubliceerd op  dinsdag 18 mei 2021 00:00