Gemeente vonk

Collega in de kijker: Fabienne Buvens

Fabienne Buvens werkt als communicatieadviseur bij multimetaalbedrijf Nyrstar, en dan meer specifiek voor de Belgische, Nederlandse, Noorse en Franse vestigingen. Interne communicatie is een kunst, vindt zij.

Kernlid zijn van vonk, wat betekent dat voor jou?

“Ik ben nog vrij nieuw in deze vereniging, maar ik vind het fijn om mijn licht te werpen op zaken die vonk, en dus haar leden, sterker maken. De andere kernleden en het bestuur hebben allemaal een no-nonsensementaliteit en streven naar vooruitgang. Dat sluit goed aan bij wat ik apprecieer. Al kan je, zoals in elk vak, niet alles leren via opleidingen en groei je al doende. Ik hoorde ooit iemand zeggen: internal communication is an art. Dat is het soms ook, vind ik, gezien we de haarfijne balans moeten vinden tussen feitelijkheden en net dat genoeg menselijkheid, emotie.”

Wat houdt jouw job in? In welke context werk je?

“Naast het stuk lokale mediarelaties en PR (als zinkbedrijf gevestigd in een kleine gemeenschap verlenen onze buren onze ‘sociale licentie’ om te opereren zeg maar), heb ik altijd een sterke boon gehad voor interne communicatie. Al ben ik niet de meest luidruchtige persoon, ik hou van mensen en ik hou ervan om te communiceren op een manier die mensen raakt en beweegt. Ik streef er steeds naar dat mensen een bepaald initiatief niet alleen snappen en geloven, maar er mettertijd ook naar ‘verlangen’.”

Op welke professionele realisatie ben je het meest trots en waarom?

“Ik ben vooral trots wanneer ik mensen kan samenbrengen en zie slagen. Ik denk dan spontaan aan de Open Bedrijvendagen waarvoor we terugplooiden op onder andere onze arbeiders, die helemaal uit hun comfortzone werden getrokken. Wanneer ik ze dan vol trots zie vertellen over ‘hun smelterij’ met de microfoon in de hand aan de 2000 mensen die passeren, dan ben ik trots. Reden waarom we hiervoor ook een award wonnen is dat dit evenement naast de externe impact ook intern voor veel engagement had gezorgd. Verder leidde ik in een vorige job ooit enkele voetbal- en cheerleadingwedstrijden voor meer dan 3000 medewerkers uit meer dan 20 landen. De sfeer die daar hing, vergeet ik nooit. Het wij-gevoel dat je daar creëert, is moeilijk te evenaren door eender welke communicatie dan ook.”

 Je nam een voorwerp mee op de foto, wat zegt dat over jou?

“Schelpjes: een dagje naar zee met mijn gezin, familie of vrienden zijn voor mij (vaak ongeplande) topmomenten. Liefst buiten het seizoen, met stevige stapschoenen aan en met veel pauze om gezellig een hapje te gaan eten. Na een dag of een weekendje kom ik met (nog meer) energie terug. Het is het andere uiterste van mezelf zeg maar: ik kan enorm gedreven werken, maar ik kan op vrije momenten in diezelfde mate ook genieten van het leven.”

Gepubliceerd op  donderdag 30 maart 2017 14:29

Reacties

Benieuwd naar de reacties?
Word gauw lid of meld je aan als lid.