Gemeente vonk

Check onze vonk zomerboekentips

Op zoek naar zomerlectuur? Kathleen De Smedt, Corporate Affairs & Communication Manager bij Milcobel en voorzitter van vonk, deelt haar lijstje met boeken die haar hebben geïnspireerd.

1. Metasystems. How trust can change the world (Nils van Dam en Dado van Peteghem)

We leven in een wereld waar we voor nooit geziene uitdagingen staan: op vlak van milieu, economie, samenleving, systemen. Uitdagingen die je als bedrijf niet in je eentje aanpakt, maar waar je op zoek gaat naar wederzijdse, gelijkwaardige en oprechte partnerschappen. Duurzame partnerschappen die verder reiken dan alleen de focus op winst: “more than for profit”.

Dit noemen de auteurs ’metasystemen’. Metasystemen zijn gebouwd op vertrouwen en benutten ook de kracht van de menselijke, zachte factor.

Dit boek intrigeerde me omdat we wat zich afspeelt op macro-economisch niveau ook binnen bedrijven zien: de toenemende complexiteit, de snelheid van handelen, en de voortdurend veranderende omstandigheden waarop we moeten inspelen.

Vertaald naar een interne bedrijfscontext zie je parallellen met het doorbreken van het silodenken en de noodzaak om samenwerking met ander afdelingen of teams te stimuleren. De kennis en expertise die je gezamenlijk hebt, verrijkt je als organisatie enorm. Het boek gaat ook in op het belang van vertrouwen als basis voor alle duurzame relaties en de nood aan een purpose, een gezamenlijke zingeving en ambitie die ons verbindt en richting geeft.

Het boek werd vorige zomer verkozen tot marketing boek van het jaar en bevat een heleboel tips & tricks die je ook in employee engagement kan toepassen.

Nils van Dam en Dado Van Peteghem, Metasystems. How trust can change the world, Die Keure, 2020, 248 p.

Wil je dit boek kopen? Als lid van vonk krijg je op alle managementboeken van uitgeverij Die Keure 10% korting. Stuur een mail naar secretariaat@vonknetwerk.be om de kortingcode op te vragen.

2. The Positive Sum Game (Herman Toch en Ann Maes)

The Positive Sum Game schetst het nieuwe speelveld waarop merken, bedrijven en organisaties bewegen en hun plek moeten vinden. Herman Toch en Ann Maes leggen de anatomie van het nieuwe purpose-gedreven succes bloot.

Bedrijven hoeven niet langer te kiezen tussen ik of wij, tussen winstbejag of duurzaamheid. Er ontstaat een nieuw speelveld, waarin 'beter voor mij’ en ‘beter voor de wereld' hand in hand gaan. Er is één gouden regel volgens Herman Toch: “wees waarachtig en gedraag je ernaar.”

De auteurs nemen de lezers mee door de drie belangrijkste transformaties van dit moment: digitalisering, duurzaamheid en waarde. Vervolgens schetsen ze de mentale kaarten. Dat zijn de keuzes die een bedrijf maakt rond hoe het zich op de markt wil positioneren: van een pure winstgerichte focus aan de ene kant tot purpose-gedreven ondernemers aan de andere kant.

Tot slot komt de daadwerkelijke ‘positive sum game’ aan bod. Het boek reikt zeven troefkaarten aan om de ‘positive sum game’ te spelen. Die helpen bedrijven hun waarachtige positie te vinden en er met succes naar te handelen. Die troefkaarten zijn zeer praktische tools. Zo is er onder meer een doeschema voor het ontwerpen van de ‘transformationele klantervaring’, maar ook het ontwikkelen van ‘de transformationele werknemerservaring’ komt aan bod.

Herman Toch en Ann Maes, The Positive Sum Game, Pelckmans, 2019, 312 p.

3. Brand Change (Thierry Cattoir)

Je merk veranderen is vanzelfsprekend een grote beslissing. Die beslissing moet doordacht gemaakt en uitgevoerd worden. Merken moeten immers voldoen aan maatschappelijke vereisten. Soms breng je subtiele wijzigingen aan, dan weer gooi je het over een compleet andere boeg, of beslis je simpelweg toch dat het goed is zoals het is. 

Ik vond dit een heerlijk verhelderend boek, nuchter en pragmatisch, een handleiding over merkverandering die je aan het denken zet.

Het boek is doorspekt met tal van nationale en internationale cases, die het geheel zeer inzichtelijk maken.

Thierry Cattoir, Brand change. Nieuwe inzichten over merkverandering in tijden van disruptie, Lannoo, 2020, 304 p.

Gepubliceerd op  dinsdag 29 juni 2021 00:00