Gemeente vonk

Charisma kan je leren: 3 manieren waarop jij je charisma kan vergroten

Je charisma is een bepalende factor in de grootte van je overtuigingskracht. Gelukkig hoeft charisma niet aangeboren te zijn. Je kan het leren. Wil je je overtuigingskracht vergroten? Dat kan met een paar simpele charismatechnieken.

1) Kader je verhaal

Wat belangrijk is wanneer je mensen overtuigt is dat je je verhaal goed vertelt: dat kan aan de hand van anekdotes waarmee het publiek zich kan identificeren of met stijlfiguren zoals antitheses, metaforen en retorische vragen. Ook lijsten en herhalingen werken goed. Zeker lijstjes van drie komen goed binnen bij je publiek. Ze geven een gevoel van volledigheid, geven een patroon aan én klinken nog goed ook.

2) Denk goed na over de inhoud van je verhaal

Wat je vertelt is minstens even belangrijk als de manier waarop je het kadert. Wat is het verhaal dat je publiek moet horen? In het schrijven van je verhaal maak je best de juiste keuzes. Ambitieuze doelen stellen en ook overtuigd zijn dat je die doelen gaat halen is een eerste stap in de goede richting. Ook een morele overtuiging uitspreken is een manier waarop je je publiek meekrijgt. Tot slot is het gevoel van vereniging, dat je kan genereren door te spreken vanuit de groep bijzonder overtuigend. Wij-taalgebruik is daarbij essentieel.

3) Hoe je het brengt maakt of kraakt je boodschap

Breng je verhaal gepassioneerd. Laat je lichaam meespreken door je armen en handen mee te bewegen met wat je zegt. Gebruik dus je lichaamstaal om de boodschap over te brengen. Ook stemgebruik is belangrijk. Laat je stem uitdrukken wat je zegt door middel van de juiste intonatie. Vergeet daarbij niet af en toe een pauze tussen de woorden te laten om de boodschap te laten binnendringen.

Dit en veel meer kon je leren in de opleiding verandering communiceren – werken aan overtuigingskracht. Ben je zelf ook op zoek naar een opleiding die binnen jouw noden valt? Bekijk de opleidingskalender hier en schrijf je in.

Gepubliceerd op  donderdag 16 september 2021 10:00