Gemeente vonk

Boekentip: Reflecteren over je leiderschap (Bruin Bourgois)

Na 30 jaar in verschillende leidersfuncties, zowel in binnen-als buitenlandse bedrijven zijn eigen vaardigheden te hebben ontwikkeld, wilde Bruin Bourgois zijn expertise over leiderschap in de huidige maatschappij neerschrijven. Het is een onderwerp waarover vaak een vertekend beeld bestaat, maar dat merk je natuurlijk pas wanneer je ook zelf de leidinggevende rol opneemt. Met dit boek doorprikt hij dat beeld en geeft hij je een inkijk in zijn belevenissen.

Doorheen vijftig korte hoofdstukken geeft Bourgois je evenveel handvaten mee die nuttig kunnen zijn voor iedere leider. Hij schrijft grotendeels vanuit zijn ervaring en verrijkt zijn ondervindingen met anekdotes en inzichten uit onderzoek en literatuur. Het boek lees je zoals je wil. Af en toe eens een hoofdstuk, van voren naar achteren of juist helemaal willekeurig. Niet elk inzicht geeft je op elk moment de inspiratie die je nodig hebt, dus kies er gerust de delen uit die jou interessant lijken. 

Verschillende thema’s komen doorheen het boek aan bod. Het gaat zowel om je persoonlijke vaardigheden, zoals omgaan met uitstelgedrag, omgaan met verschillende angsten, stressmanagement of het managen van aandacht en emoties, maar ook over hoe je relaties onderhoudt met je medewerkers door goede conversaties aan te gaan, te zorgen voor een psychologisch veilig klimaat, door actief luisteren enzovoort. Ook mentaal welzijn en aandacht voor jezelf laat Bruin niet achterwege. 

Dit boek is zeker geen handleiding die je vertelt hoe het ultieme leiderschap eruitziet en biedt al helemaal geen stappenplan om je leiderschap te optimaliseren. Het biedt je wel de inspiratie die je nodig hebt om je eigen leiderschap tegen het licht te houden en voor jezelf na te denken over hoe het ook anders kan.

Bruin Bourgois, Reflecteren over je leiderschap, Die Keure, 2020, 252 p.  Bestel dit boek online. 

Wil je dit boek kopen? Als lid van vonk krijg je op alle managementboeken van uitgeverij Die Keure 10% korting. Stuur een mail naar secretariaat@vonknetwerk.be om de kortingscode op te vragen. 

Lees meer over leiderschapscommunicatie: 

Bekijk onze andere boekentips

Gepubliceerd op  woensdag 17 augustus 2022 00:00