Gemeente vonk

Boekentip: Inclusieve Communicatie (Hanan Challouki)

Hanan Challouki heeft als missie om communicatie en reclame diverser en inclusiever te maken. Om haar missie uit te dragen en anderen te betrekken deelt ze in het boek ‘Inclusieve Communicatie’ haar kennis met iedereen die deel wil uitmaken van en wil werken aan een inclusievere communicatiewereld.

Het boek legt je uit waarom inclusief communiceren belangrijk is, wat het dan juist inhoudt en ook wat het zeker niet is. Verder schrijft Challouki dat inclusieve communicatie moed, authenticiteit en transparantie vraagt en hoe zich dat uit. Tot slot benoemt én ontkracht ze de verschillende drempels die nog aanwezig zijn. Het boek is doorspekt met goede én slechte voorbeelden en geeft je met to-dolijstjes ook de handvaten om effectief stappen te ondernemen richting een inclusievere communicatie.

Inclusie is ook intern belangrijk 

In hoofdstuk 5 toont de auteur aan dat ook voor interne communicatie diversiteit van groot belang is. Ze duidt het belang van een intern draagvlak. Inclusie moet in twee richtingen gaan: de top van het bedrijf moet zich er mee voor inzetten, maar als de boodschap niet landt, verandert er in wezen weinig. Draagvlak ontstaat pas wanneer informatie en nieuwe inzichten vanuit verschillende niveaus elkaar vinden en versterken. Dit verwezenlijken vraagt proactiviteit en een goede samenwerking met de HR-collega's.

Inclusieve werkcultuur en zelfinzicht 

Een inclusieve werkcultuur is het uiteindelijke doel als je als bedrijf intern écht inclusief wil zijn. Hier kan je stap voor stap naartoe werken door middel van dialoog, informeren en je mensen betrekken. Daar komt voor iedereen ook een sterk staaltje zelfreflectie bij kijken. Iedereen heeft een aantal onbewuste vooroordelen, die meespelen in het beoordelen van situaties en een de groeikansen van werknemers kan beïnvloeden.

Waarom moet je dit boek lezen? 

Het boek is een laagdrempelige manier om je te verdiepen in wat inclusie is en hoe je ertoe kan bijdragen. Het laat je inzien waar jij inclusie kan beïnvloeden en reikt je manieren aan om echt mee in actie te schieten.

Wil je meer weten over inclusieve interne communicatie? Hanan Challouki geeft op 4 oktober een masterclass over het onderwerp. Meer informatie vind je op onze website.

Gepubliceerd op  vrijdag 8 juli 2022 00:00