Gemeente vonk

Boek: Social technologies in business

Ons leven raakt stilaan doordrongen van sociale media en digitaal, maar kennis delen, samenwerken en leiderschap tonen via die zelfde media is in veel organisaties nog een brug te ver. Isabel De Clercq en haar co-auteurs brengen er in 'Social technologies in business' een warm pleidooi voor.

“A knowledge worker who doesn’t share his knowledge actually damages the organisation.” Met dit citaat, op een volle pagina, begint Social technologies in business. Meteen een straffe opener die de toon zet voor de rest van het boek.

Kennis delen om te overleven

Isabel De Clercq en haar co-auteurs vinden het in een kennismaatschappij voor kenniswerkers een absolute must om hun kennis te delen. Organisaties moeten dit omarmen en hun medewerkers ertoe aanmoedigen. Binnen de organisatie zelf maar ook met de buitenwereld.

Uitdagend? Ja, maar zo alleen kunnen organisaties in de toekomst overleven, betogen de auteurs.

Lees zoals je zelf wil

Social technologies in business is een boek dat je kan lezen zoals je dat zelf wil: van A tot Z, of van J over A tot Z, pik eruit wat je aanspreekt en laat de rest (voorlopig) links liggen.

Dankzij de kadertjes met ‘key ideas’ aan het einde van elk hoofdstuk kan je snel de essentie ervan meepikken zonder het volledig te moeten lezen.

Het boek bestaat uit 4 delen:

  1. Ideas: dit deel schetst de filosofie en de mindset achter deze principes: leiderschap vanuit vertrouwen in plaats van ‘command and control’, een voortdurend lerende en dus slimme organisatie in plaats van een domme die zijn kennis voor zich houdt, de gevolgen voor je bedrijfscultuur en hoe werk hierdoor betekenisvoller wordt. En ook: hoe overtuig je je leiders van de meerwaarde ervan?
  2. Tools: er zijn talloze platformen, hoe kies je het beste? Dit deel wijst je de weg en doe je het bos door de bomen zien.
  3. Methods: hoe ga je hiermee nu aan de slag in je organisatie? Dit deel geeft je inzicht in de kritische succesfactoren en de barrières die je moet overwinnen. En wat moet je vooral niet doen als je dit wil doen werken?
  4. Case studies: in het laatste deel doen KBC, Daikin Europe, Engie, Sanofi Pasteur en Telefónica een boekje open over hoe ze deze principes toepassen en wat dat voor gevolgen heeft gehad. Van een kwaliteitstraject via Yammer tot een experiment met ‘working out loud’ via de nieuwsfeed van Office 365. Stuk voor stuk inspirerende voorbeelden.

Communicatie wordt van iedereen

In ons boek Interne communicatie tot de vierde macht uit 2016 schreven we het al: interne communicatie heeft pas impact als die zich beweegt in de 4 kwadranten van informeren, verbinden, betrekken en veranderen.

Door sociale technologieën in je organisatie in te zetten, begeef je je in het kwadrant van betrekken. Communicatie wordt van iedereen, maar dan moet je ook als interne communicator de controle kunnen loslaten en faciliteren als uitgangspunt gebruiken. Je maakt als het ware communicatieambassadeurs van jouw medewerkers.

Diverse stof tot nadenken

Tot slot: zoals we al vermeldden, werkten er verschillende auteurs aan dit boek. Dat maakt het heel divers. Sommige hoofdstukken zijn heel praktisch opgevat. Andere zijn een stapsgewijze uitleg van een case.

En dan zijn er nog de eerder ‘tongue in cheek’ hoofstukken die je heel wat stof tot nadenken bieden, zoals “A kick in the butt: why you should not promote social”. Doorspekt met inspirerende quotes zoals “Knowledge and ideas should flow like water” maakt dat het heel fijn en verrijkend om te lezen.

Isabel De Clercq (red.), Social technologies in business, Die Keure, 2017, 183 p. Bestel dit boek online

Ben je lid van vonk? Dan kun je dit boek met 10% korting kopen via de site van Die Keure. Vraag de kortingcode aan

Gepubliceerd op  maandag 8 oktober 2018 00:00