Waarom heb je dit traject gevolgd?
Wij volgden connect|share|lead met het team. Ik vond vooral de reflex om kennis te delen belangrijk.
AG Insurance heeft sinds dit jaar een nieuwe strategie: Connect AG. Bij die nieuwe strategie horen ook vier nieuwe waarden: care, deliver, share en dare. Care en deliver zitten al langer in ons DNA. Share en dare zijn waarden waarin we verder willen evolueren. Binnen de scope van interne communicatie rollen we binnenkort een enterprise social network (ESN) uit binnen AG.
Omdat durven en delen net voor de succesvolle uitrol van zon ESN zo belangrijk zijn, vond ik het belangrijk dat we als communicatoren die reflex om kennis te delen zelf opbouwen. Alleen zo kunnen we die waarden stimuleren en er voorloper in zijn.
Wat waren voor jou de belangrijkste resultaten?
Je leert een netwerk opbouwen, intern en extern, en meerwaarde halen uit kennisdelen. Op het niveau van de organisatie zie je dat het het merk en het imago van het bedrijf versterkt op een authentieke manier.
Je moet het zien als een verandertraject, en het is vrij intensief. Je verwerft de mindset om te durven delen wat jou opvalt in wat je leest en tegenkomt, en om je kennis te delen met anderen. Het is een drempel die je over moet, maar het betekent zoveel meer als je je bedenkingen toevoegt aan een interessant artikel dat je las en het deelt. Het dwingt je om je gedachten te ordenen. Want je onthoudt niet alleen beter wat je las, het feit dat je daardoor dialoog aangaat, versterkt het nog.
Welk resultaat was voor jou het meest onverwachte?
Dat het belangrijk is om voor ogen te houden waarom je het doet. Als dat kader niet duidelijk is, dan is het moeilijker. Voor ons paste het in het voorbereidingstraject voor de uitrol van het ESN. En daarvoor moet je als coach kunnen optreden zodat je een ripple effect bekomt. Als communicator moet je mee zijn met tendenzen en het goede voorbeeld geven.
Wat vond je moeilijk?
Je moet toch een drempel over om te durven delen. In een ESN is dat minder erg maar wanneer je bijvoorbeeld op LinkedIn of Twitter kennis gaat delen, is het een stuk spannender.
Voldoende tijd vinden is niet altijd makkelijk. En je moet er echt tijd in steken als je wil dat het iets oplevert. Het is nu eenmaal een discipline, een gewoonte die je je aanleert, en daar moet je bewust mee bezig zijn. In de videocoachingsessies bespreek je de oefeningen die je doet, dus het is essentieel dat je die maakt.
Waarom zou je het aan collegas aanraden?
Er is veel te doen rond social media, vaak eerder negatief, maar dit traject doet je bewust omgaan met de opportuniteiten ervan: je kunt er kennis opdoen en in contact komen met mensen die iets te vertellen hebben.
Je leert gerichter omgaan met je aanwezigheid op social media. Het doet je de voordelen inzien van de kruisbestuiving die ontstaat als je je kennis deelt en zo in gesprek gaat met vakgenoten. En je leert ook bij over nieuwe tendenzen in communicatie. Ik ben sindsdien bijvoorbeeld naar heel wat podcasts gaan luisteren. Een heel fijne manier om te communiceren, maar ook om te leren, het is een soort slow learning.