Gemeente vonk

ABCi en vonk plannen samen te gaan in 2021

We hintten er al naar bij het afsluiten van de Employee Communication Days eind september: dat het niet de laatste samenwerking tussen vonk en ABCi zou zijn. We besloten de voorbije maanden niet alleen dat we in 2021 opnieuw een Employee Communication Day houden, maar onderzoeken ook de mogelijkheid om samen 1 vakvereniging voor interne communicatie te vormen. Waarom? En hoe? Dat doen we graag uit de doeken.

Grotere meerwaarde voor jou als lid

Waarom dit mogelijke samengaan van ABCi en vonk? We merken dat de job van (interne) communicator almaar aan belang wint – en de coronacrisis heeft dat nog versterkt. Het is een complexe job, waarvoor je heel wat kennis nodig hebt. Van strategie, van kanalen en content, van (gedrags)verandering, van psychologie, enzovoort. Door onze krachten te bundelen kunnen we onze kennisdeling verder versterken. En zo een grotere meerwaarde bieden voor jou als lid. Want zo kan je meer kennis en ervaringen opdoen.

Op het kruispunt tussen Latijnse en Angelsaksische visie

Wat betekent dat concreet? We zullen een ruimer en gevarieerder aanbod aan activiteiten en opleidingen kunnen uitwerken. We zullen de trends en evoluties in het vak sterker op de voet kunnen volgen. Bovendien zijn we samen qua contacten, cultuur en geografie ook ideaal geplaatst om aansluiting te vinden bij zowel de Angelsaksische als de Latijnse visie op interne communicatie.

Groter netwerk, meer impact

Wanneer we de huidige ledenaantallen samentellen, komen we aan een kleine 650 leden. Voor jou als lid betekent dat dus dat je met een ruimer netwerk aan collega’s ervaringen kunt uitwisselen. Anderzijds kunnen wij door dat grotere aantal ook een sterkere referentie zijn in het communicatielandschap. We kunnen de belangen van jou als professional, maar ook die van het vak sterker verdedigen en waken over het imago en de verdere professionalisering.

Dienstverlening blijft in jouw eigen taal

Wat met taalgebruik, vraag je je misschien af. Wel, we blijven een aanbod uitwerken in zowel het Nederlands en het Frans. En ook onze communicatie zul je nog altijd ontvangen in de taal van jouw keuze, Frans of Nederlands. We mikken daar niet op een klakkeloze vertaling van Nederlandstalige activiteiten naar Frans en omgekeerd, maar naar een relevant en evenwichtig aanbod. Het aanwerven van een sterke Franstalige coördinator die in tandem zal werken met de Nederlandstalige coördinator van (nu nog) vonk moet dit waarborgen.

Warme familie van vakgenoten

Een groter netwerk heeft mogelijk een schaduwzijde, dat beseffen we. Het zou minder toegankelijk kunnen zijn. Het zou kunnen betekenen dat het warme familiegevoel dat beide verenigingen zo koesteren, gaat verwateren, en dat willen we absoluut vermijden. Daarom plannen we een uitbreiding van de groep kernleden, zowel aan Franstalige als Nederlandstalige kant. Want zij zijn het die garant staan voor dat warme familiegevoel, via het persoonlijke, verwelkomende contact dat ze met vele leden leggen op onze activiteiten. Ook ons bestuur zal evenwichtig opgebouwd zijn uit Nederlandstalige en Franstalige leden.

Denk mee na over deze nieuwe vakvereniging

Daarom onze warme oproep: wil jij kernlid worden van deze nieuwe tweetalige vakvereniging? Zo krijg je de unieke kans om ze mee vorm te geven. We zoeken in het bijzonder mensen met een groot hart voor ons vak, goede ideeën en contactvaardigheden en goesting om hier wat van hun tijd in te investeren. Voel jij je geroepen? Contacteer ons dan via secretariaat@vonknetwerk.be.

Ken jij de geknipte Franstalige coördinator?

Zoals je al kon lezen, is dé eerste stap in dit verdere proces van samengaan het aanwerven van een Franstalige coördinator. Ken of ben jij de geknipte persoon hiervoor? Solliciteer dan of verspreid mee de vacature.

Hoe gaat dit proces verder?

Op dit moment zijn er al enkele werkgroepen uit de startblokken geschoten, die de verschillende werven voor dit samengaan uitwerken. We gaan hierbij gestructureerd, planmatig en zo efficiënt mogelijk te werk. Tegen de zomer van 2021 willen we klaar zijn met alle praktische voorbereidingen om samen te gaan. En in september 2021 lanceren we de nieuwe vereniging tijdens de Employee Communication Day, onder voorbehoud van goedkeuring door onze beide Algemene Vergaderingen. 

Vragen?

Heb je hierover vragen of opmerkingen? Stel ze gerust aan het vonk-team via secretariaat@vonknetwerk.be.

Gepubliceerd op  donderdag 3 december 2020 00:00