Gemeente vonk

5 keer radio voor interne communicatie

Radio-uitzendingen inzetten voor interne communicatie wint aan populariteit. Het is dan ook een effectief middel waarmee je vanop afstand verbondenheid creëert. Zin om er zelf ook mee aan de slag te gaan? Of gewoon benieuwd naar wat je met radio kan doen? Laat je inspireren door deze 5 projecten.

FOD Economie viert een jaar thuiswerk met Radio Ecooooo

Bij de FOD Economie wilden ze de eerste verjaardag van het gezamenlijke thuiswerken niet zomaar voorbij laten gaan. Uit enquêtes was al gebleken dat de medewerkers nood hadden aan sociaal contact en verbinding en ze wilden de datum op een positieve manier in de kijker zetten. Het moest een communicatieproject zijn om vanop afstand de hele overheidsdienst samen te brengen. Vanuit dit vraagstuk werd radio Ecooooo geboren.

Het communicatieteam koos ervoor alles zelf te organiseren en te presenteren. Met een collega in het team die vanuit haar opleiding al wat radio-ervaring had en met de hulp van een aantal studenten radiojournalistiek van de Artevelde Hogeschool, hadden ze een belangrijke troef achter de hand om het project technisch te doen slagen. De radio-infrastructuur was dan ook snel geregeld: ze konden de professionele studio van de hogeschool gebruiken.

Niet enkel de techniek, maar ook de inhoud moest goed zitten. Radio Ecooooo werd gepresenteerd in tweetalige duo’s die elkaar afwisselden in blokken van anderhalf uur. Elk tijdsblok werd tot in de puntjes voorbereid. Hierbij puzzelden ze liedjes, interviews, spelletjes en zelfgemaakte jingles in elkaar tot een groot geheel.

Het is uiteindelijk een goed gevulde show geworden. Om het interessant te houden, kwam er van elke afdeling minstens één iemand aan bod en zat de show vol interactiviteit. De collega’s konden hun leuk coronaverhaal komen vertellen, deelnemen aan radiospelletjes waar ze iets mee konden winnen, muziek aanvragen voor elkaar en zo teams of collega’s in de bloemetjes zetten. Zelfs de muzikale programmatie kreeg een twist. Zo liet de presentatie de keuze tussen iconische artiesten, bijvoorbeeld The Beatles versus The Rolling Stones. En als afsluiter draaiden ze tijdens het laatste uur de top 10 economie gerelateerde liedjes.

Radio Ecooooo had bijzonder veel succes. Dat viel de dag zelf al te zien in de chatbox. De live interactie lag bijzonder hoog. Ook de luistercijfers spreken boekdelen. Er waren meer dan 3300 luisteraars, terwijl er 1800 medewerkers zijn. Dat wil dus zeggen dat ook familie, vrienden en andere overheidsdiensten meeluisterden. De reacties waren dan ook bijzonder fijn. Uit de evaluatie achteraf bleek dat er een algemene tevredenheid was van 4,3 op 5 en dat 97% van de respondenten graag naar een volgende editie zou luisteren.

koTT-RAdio bij Tempo-Team en Randstad

Wanneer plots iedereen thuis moest werken in het begin van de lockdown, bewoog er bijzonder veel bij Randstad Group. Sommige collega's gingen in tijdelijke werkloosheid en anderen kregen net extra veel werk. Hoe zorg je er dan voor dat de connectie en samenhorigheid binnen in de organisatie behouden blijft? Met radio. In eerste instantie wilde het communicatieteam van Randstad alle collega's ondanks het thuiszitten toch blijven betrekken bij en op de hoogte houden van het reilen en zeilen van de organisatie. Daarnaast wilden ze ook een positieve noot brengen in de moeilijke tijden. Om dit doel te bereiken, zonden ze elke vrijdagnamiddag een uurtje radio uit.

De presentatie namen ze zelf voor hun rekening. Aangezien Randstad Group Belgium ook actief is in het Franstalige deel van het land, wisselden ze de presentatie af tussen Nederlands en Frans. Hiervoor schakelden ze wel externe hulp in. Op basis van de opnames die zij aanleverden, puzzelden die de uitzendingen in elkaar.

Wekelijks konden medewerkers via mail nummers aanvragen voor collega’s , een volledige afdeling of gewoon omdat ze dat nummer zelf graag horen. Uit die verzoekjes kozen de radiomakers er enkelen uit om een kort interview mee af te nemen, anderen lieten ze zelf hun nummer kort aankondigen en nog andere aanvragen kondigden ze zelf aan. Naast muziek kwamen ook de collega’s zelf aan bod: die brachten dan bijvoorbeeld tips rond thuiswerken met kinderen in huis. Deze tussenkomsten werden steeds in het begin van de week opgenomen zodat die telkens op vrijdag in de uitzending gebruikt konden worden. Verder kwam er ook wekelijks een ludiek nieuwsbericht voor in de uitzending met zowel echte actuele zaken als bedrijfsweetjes. Tussen al die rubrieken, zaten ook enkele zelfgemaakte reclamespotjes (bv van de ICT collega's) én échte reclamespots van Randstad en Tempo-Team die op de radio te horen zijn. De collega’s konden ook op zoek gaan naar 'het geluid'. De medewerker die het geluid kon raden won een gepersonaliseerde koffiemok van koTT-RAdio. Verder zijn ook de Belgische CEO en de internationale CEO eens langs geweest voor een interview. Ook zij mochten hun eigen verzoeknummer aanvragen. Wekelijks sloten ze de uitzending af met vermelding van alle jarigen met dan een toepasselijk birthday-nummer. 


De collega’s konden live luisteren, of de uitzending achteraf beluisteren. De eerste uitzending bereikte meteen in totaal 617 collega's. In totaal waren er 10 uitzendingen, zo waren ze net klaar voor de zomervakantie. Tijdens de zomervakantie lanceerden ze een evaluatie waar collega's hun feedback konden geven, maar ook konden stemmen op hun favoriete nummers die tijdens een van de uitzendingen de revue passeerden om uiteindelijk nog één keer terug te keren met koTTRAdio om de top 15 van te laten horen. In de evaluatie gaf 84,6% het initiatief koTT-RAdio een 8, 9 of 10 op 10 en kregen ze enorm veel positieve feedback. 

P&V Group organiseert de “net dat tikkeltje anders show”

Het jaarlijkse personeelsfeest van P&V Group mocht dit jaar net ietsje meer zijn. 1500 medewerkers een personeelsfeest bezorgen met een WOW-effect, waar beleving en connectie centraal staan, daar was het hem om te doen. Daarnaast zou op dat feest ook het nieuwe werkgeversmerk van de organisatie gelanceerd worden. Een project om u tegen te zeggen. Met de hulp van Insilencio en zusterbedrijf Pink Piniata gaf P&V group een feest om niet snel te vergeten. De “net dat tikkeltje anders show” bestond uit drie uur live radio vol muziek en verhalen, een talkshow van een uur met interviews en video én daarbovenop nog 1 uur radio on tape. Het was een mix van inhoud, emotie én een grote portie fun, waarin collega’s zowel live als in video aan het woord kwamen.

De presentatie en techniek werden uit handen gegeven. De livestream verliep via een videoplatform, de studio en crew, technische ploeg, regie en presentatoren zorgden dat alles vlekkeloos verliep.

En de resultaten mogen er zijn. De radioshow liet 60 medewerkers aan het woord en bereikte 888 unieke luisteraars. De lovende reacties achteraf bevestigen dat het een geslaagd personeelsfeest was.

Een greep uit de reacties:

“Ik heb me nog nooit zo verbonden gevoeld. Zelfs vanop zoveel fysieke afstand. Dit was meer dan ooit authentiek, menselijk en dichtbij.”

“Wat een wervelende show, wat een gevoel van verbondenheid, wat een mooie mix van resultaten, klanten en al wat menselijk is.”

“Kippenvel tot hier in Londerzeel.”

“Ik heb ook het gevoel dat ik met veel meer mensen heb geconnecteerd dan dat ik zou doen op een massaal event.”

Bekijk de aftermovie hier.

Lancering nieuw project als SDG Pioneer City bij Stad Brugge

Stad Brugge, het OCMW van Brugge en de welzijnsvereniging Mintus vingen met de Grote Nieuwjaarsshow op 14 januari twee vliegen in een klap. Ze vierden samen Nieuwjaar én lanceerden hun traject om SDG Pioneer City te worden. Deze twee combineren ging makkelijker dan je denkt, het draaide allemaal om goede voornemens. Ze maakten 8 uur lang live radio met nieuwjaarswensen, maar ook bijdrages en gesprekjes over die SDG’s en challenges voor de schepenen. De hele show presenteerden ze zelf. Ze kozen bewust voor deze formules omdat SDG’s in een organisatie lanceren toch een uitdaging is. Niet alleen is het vrij abstract, maar zo net na corona wilden ze vooral niet de indruk wekken dat er “nog maar eens iets nieuws” bij moest. Daarom zijn ze vertrokken vanuit het idee om de vele goede voorbeelden die al in de organisatie bestaan in de spotlights te zetten. “SDG’s – dat doen wij al en we willen er zelfs nog beter in worden.”

Zo was er elk uur “Op de bank bij Bene”, waarbij Benedikte Van Eeghem een gast ontving die goed bezig is op gebied van SDG’s. Annelies Delchambre maakte de reportages op verplaatsing en Maaike Van Hoecke voorzag alles van beelden zodat ze de gecreëerde content ook in de toekomst konden inzetten om mensen te inspireren en te informeren over het traject.

Het was een bijzonder fijne show. Gemiddeld lagen er zo’n 600 lijntjes tegelijk open met één of meerdere luisteraars. Ze kregen meer dan 100 aanvragen en reacties binnen.

Een greep uit de vele warme reacties toont dat het een geslaagd project was:

Allemaal topschijven! Geweldig! (Joke, kinderboerderij)

Heel aangenaam om naar te luisteren (Michiel, arbeider Openbaar Domein)

Wat een hilarische start van mijn dag ; een stukje Disney in de ochtend. 
Ik ga nu even uit volle borst meezingen met Frozen ! (Nele, administratief medewerker Stad)

Ik ben volop aan het genieten! Alvast proficiat, collega’s! (Karine, beleidsmedewerker)

Radio die warme herinneringen brengt op een frisse dag (Tom, deskundige OCMW)

Toffe muziek, Toffe sfeer, Toffe mensen, Mooie presentatie. Kortom een mooi initiatief ! Dankjewel aan de bedenkers en de makers en iedereen! (Maureen, medewerker OCMW)

Beluister de hele uitzending hier.

Bekijk de aftermovie.

Bekijk op de bank bij Bene.

Bekijk de reportages op verplaatsing.

 

Kerst vieren met KBC Kerstradio

Wat in 2016 begon als een gek idee, is intussen uitgegroeid tot een blijvend succes: de KBC kerstradio kende in 2021 zijn zesde editie. De radioshow is voor het communicatieteam de manier bij uitstek om heel KBC te verbinden: de kantoren, hoofdkantoren, agenten,… Ze kiezen er bewust voor om hun eigen presentatoren in te zetten vanuit het kantorennet.

De collega’s kiezen de muziek en brengen de verhalen die aan bod komen, het is echt radio voor en door collega’s. KBC zet zich met de radio niet enkel in voor de eigen medewerkers, maar zet daarbij ook een actie op poten voor goede doelen zoals BRS, de Zorgcirkel Jong Dementie of De Warmste Week.

Met telkens zo’n 4000 – 5000 luisteraars kunnen we deze radio-uitzending ook een succes noemen. Zeker als we zien dat de betrokkenheid ook bijzonder groot is. Zo’n radio-uitzending zorgt ook voor veel reacties op de sharepoint: zowel comments als sfeerfoto’s worden lustig gedeeld.

Bekijk de aftermovies hier:

KBC Bank & Verzekering - KBC Kerstradio 2018 | Facebook

KBC Bank & Verzekering - KBC Kerstradio | Facebook

Gepubliceerd op  maandag 16 mei 2022 00:00