Gemeente vonk

4 tips om van je intern social mediaplatform een succes te maken

Heel wat organisaties gebruiken al interne social mediaplatformen. Maar niet allemaal met evenveel succes. Hoe kan dat wel? Daarover schreef Lauren Thiel zopas haar masterproef.

Welke factoren beïnvloeden het participatiegedrag van Vlaamse werknemers uit 3 verschillende sectoren op interne sociale mediaplatformen? Dat was de onderzoeksvraag van Lauren Thiels masterproef. Ze haalde daarmee begin deze maand haar diploma van Master in de Communicatiewetenschappen (optie Strategische Communicatie) aan de Universiteit Antwerpen.

Ze voerde een kwalitatief onderzoek: ze nam van 17 werknemers van 4 organisaties uit 3 verschillende sectoren (overheid, social profit en kmo) semi-gestructureerde interviews af. In deze organisaties werd gebruik gemaakt van Yammer en Slack.

Een eerste vaststelling: ze wou onderzoeken of de succesfactoren verschilden naargelang de sector, maar vond in haar onderzoek geen verschillen tussen de sectoren. Maar wat zijn die succesfactoren dan?

1. Zorg ervoor dat het management een actieve rol opneemt 

 Dat stimuleert medewerkers, anders blijft het wat vrijblijvend. Een duidelijke ambassadeur, die de rol van begeleider, contactpersoon en stimulator opneemt in de organisatie, kan ook wonderen doen. Die hoeft niet per se iemand van het management te zijn, maar moet er wel door geruggesteund worden.

2. De inhoud van de gesprekken moet vooral werkgerelateerd zijn

Als de gesprekken te veel over koetjes en kalfjes gaan, dan doet dat de meerwaarde ervan te niet. Aanwezigheid van management helpt ook om de inhoud ‘on topic’ (het werk dus) te houden.

3. Trek zoveel mogelijk medewerkers aan

Dat doe je om te beginnen door een wervende introductie van het kanaal, maar vergeet ook niet blijvende begeleiding voor wie na de beginfase nog met vragen zit. Met een grote groep deelnemers promoot je intern social mediaplatform zichzelf: het motiveert anderen om ook mee te doen, het speelt in op het groepsgevoel, iedereen wil erbij horen.

4. Maak van in het begin duidelijk “what’s in it for them”

Zonder duidelijke visie op en functie voor het intern social mediaplatform, fnuik je de slaagkansen ervan. Ook hier zijn een goede introductie en begeleiding van cruciaal belang.

Gepubliceerd op  woensdag 26 juli 2017 00:00