Gemeente vonk

11 x inspiratie over inclusie en diversiteit

Diversiteit en inclusie winnen al langer aan belang. Verschillende onderzoeken van onder andere de Boston Consulting Group, McKinsey en Deloitte tonen ook de voordelen aan van diversiteit binnen een bedrijf. Toch is de stap naar een effectief uitgevoerd beleid vaak nog te groot. Dat bleek uit ons eigen onderzoek. Wil je aan de slag met diversiteit en inclusief communiceren, maar weet je nog niet waar te beginnen? Laat je inspireren door deze bronnen.

 

1) Whitepaper: Hoe slagen Vlaamse en Brusselse bedrijven erin inclusief te communiceren?

We publiceerden onlangs zelf een Whitepaper over hoe het gesteld is met de diversiteit en inclusie bij Vlaamse en Brusselse bedrijven. Jeroen Naudts van HR-onderzoeksbureau Starfish publiceerde zijn onderzoek met 8 conclusies met becommentariëring van Hanan Challouki van communicatiebureau Inclusified. De Whitepaper reikt je naast de conclusies ook een aantal handvaten aan waar je mee aan de slag kan.

Ben je lid van vonk?

Raadpleeg het Whitepaper hier

Nog geen lid van vonk?
Download het Whitepaper hier

 

2) Onderzoek McKinsey: Diversity wins – How inclusion matters

Iets meer tijd om eens te grasduinen door cijfers en infografieken? Dit onderzoek van McKinsey bij meer dan 1000 bedrijven in 15 landen toont aan hoe belangrijk inclusie en diversiteit zijn voor een bedrijf. Dankzij de social-listening-analyse van het werknemerssentiment, biedt het rapport ook nieuwe inzichten in de manier waarop het belang van inclusie zich manifesteert. 

Lees het onderzoek hier 

 

3) Podcast: All Things Inclusive

Hanan Challouki is een expert op het vlak van inclusieve communicatie. Graag inspiratie on the go? Luister dan eens naar haar podcast ‘all things inclusive’. Ze wisselt korte, informatieve afleveringen af met langere, diepgaande gesprekken over inclusie.

Bekijk de verschillende afleveringen hier

 

4) Ted-talks: a blueprint for diversity in the workplace - playlist

Ted-talks zijn fijne inspiratiebronnen. Deze afspeellijst van Ted bundelt verschillende talks over diversiteit op de werkvloer. De verschillende aspecten van diversiteit worden aangehaald op micro- en macroniveau.

Bekijk de verschillende talks hier

 

5) Taalgidsen: inclusief taalgebruik

Taalgebruik is belangrijk bij communicatie. Hoe je inclusief communiceert, lees je in ons artikel dat drie vuistregels bundelt. Iets meer tijd om je te verdiepen in de details? Het dossier inclusief taalgebruik van jaja Deep Content brengt meer helderheid in de kluwen van adviezen over inclusief communiceren. Lees je graag een voorbeeld van een toepassing binnen een organisatie? Lees de regenboogschrijfwijzer van de stad Amsterdam.

 

6) Blogpost: 5 tips om een diverse doelgroep te bereiken

Diversiteit maakt het bereiken van je doelgroepen vaak moeilijker. Toch is het van primordiaal belang dat je al je doelgroepen kan bereiken. Dat vergt vaak extra voorbereiding. Hoe je dat doet schreef Kortom neer in een blogpost.

Lees de blogpost hier

 

7) Podcast: Hoe ziet een inclusieve organisatie eruit?

In deze podcast van de Britse IOIC, praat Bola Gibson over goede en slechte voorbeelden van inclusie en diversiteit. Er wordt ook gekeken naar de vraag of waar er nog problemen zijn rond het topic bij internecommunicatiediensten en wat daar de oorzaak van is. Begrippen zoals self-editing en een inclusieve werkvloer worden aangehaald. 

Beluister hem hier

 

8) Blog: 10 tips om geloofwaardig te communiceren

Inclusief communiceren werkt alleen maar als het geloofwaardig overkomt. Die geloofwaardigheid bouw je niet op een twee drie. Studio Sesam bundelde 10 hefbomen waarmee je aan die geloofwaardigheid kan bouwen.

Lees hier hoe je dat doet

 

9) Whitepaper: Aan de slag met diversiteit: Hoe dan?

Het belang van inlcusie kennen en weten op welke manieren je kan communiceren is al heel wat. Maar hoe ga je nu echt aan de slag? In dit Whitepaper zet Involve je in vier stappen op weg naar meer diversiteit binnen je organisatie.

Lees het Whitepaper hier

 

10) Stappenplan: naar een inclusieve organisatie in 7 stappen

In zijn artikel benadrukt Huib Koeleman nog eens waarom inclusie zo belangrijk is en definieert hij het begrip nog eens: het gaat om een open, respectvolle cultuur. Verder reikt hij 7 stappen aan om de inclusie binnen je organisatie te verbeteren.

Lees het artikel hier 

 

11) Boeken: Diversiteitscommunicatie (Ingrid Tiggelovend) en Inclusieve communicatie (Hanan Challouki)

Heb je tijd om een volledig boek te lezen? Inclusieve communicatie, het boek van Hanan Challouki biedt een strategische benadering van de diverse samenleving. Ze helpt je nieuwe doelgroepen beter te leren kennen en je communicatiedoelstellingen te verfijnen.

In haar boek Diversiteitscommunicatie bundelt de auteur Ingrid Tiggelovend een onderzoek bij 303 communicatiemedewerkers, gesprekken met experten, de expertise van communicatiemedewerkers, literatuuronderzoek, de actualiteit en eigen ervaringen. 

Zijn er dingen die jij doet om inclusie te vergroten binnen jouw organisatie? Of ken je zelf nog interessante inspiratiebronnen? Laat het ons weten! Stuur een mail naar secretariaat@vonknetwerk.be

Gepubliceerd op  woensdag 17 november 2021 00:00